Αρχική » Συνάντηση Ντ. Τράμπ και Πάπα Φραγκίσκου σε κλίμα αμηχανίας

Συνάντηση Ντ. Τράμπ και Πάπα Φραγκίσκου σε κλίμα αμηχανίας

από kivotos

Στο Βατικανό βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, που φόρεσε μαύρο δαντελένιο πέπλο στο κεφάλι, όπως προστάζει το πρωτόκολλο.  

Η συνάντηση του Τραμπ στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό, η τρίτη του στάση σε μια εννιαήμερη περιοδεία στο εξωτερικό που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, είναι μέρος της παγκόσμιας περιοδείας του αμερικανού προέδρου στις μεγάλες θρησκείες του κόσμου, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων συναντήσεις του με ηγέτες μουσουλμανικών κρατών στη Σαουδική Αραβία και περιηγήσεις σε ιερούς χώρους στην Ιερουσαλήμ.

 Όπως σχολιάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, κατά τη συνάντησή τους οι δύο άντρες ήταν ευγενικοί και κόσμιοι μεταξύ τους, όμως το χάσμα μεταξύ τους ήταν εμφανές και φυσικά αγεφύρωτο. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο ηγέτης μίας πανίσχυρης Εκκλησίας με 1,2 δισ. πιστούς, ο οποίος έφτασε στο ανώτατο αξίωμα έχοντας κάνει μία πολύ σεμνή πορεία στην Εκκλησία, ενώ η καταγωγή του είναι πολύ ταπεινή – από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες.

Από την άλλη, ο Ντόναλτ Τραμπ είναι γόνος πλούσιας οικογένειας, είναι αλαζόνας και μεγιστάνας του real estate. Εν τω μεταξύ, έκανε τον παρουσιαστή σε reality show και μετά έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μία ρητορική διχαστική, ρατσιστική και συχνά ψεύτικη.

Πέρυσι, ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος επιτέθηκε στον Τραμπ για το θέμα του τείχους με το Μεξικό. Είπε ότι «δεν είναι χριστιανός» ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες, με τον Τραμπ να του απαντά ότι είναι «αισχρό» ο Πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη του. Και δεν έμεινε εκεί. Είπε και το απίθανο: «Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιο του ISIS, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο Πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ».

Σε αυτό το κλίμα έγινε η συνάντηση, η οποία για να προγραμματιστεί πέρασε από σαράντα κύματα.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το δώρο του Πάπα στον Τραμπ. Μία μικρή, ξύλινη ελιά και ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του μηνύματός του υπέρ της ειρήνης του 2017 με τίτλο: «Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής υπέρ της ειρήνης», καθώς και ένα αντίτυπο της επιστολής του 2015 σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή.

Εμφανώς ο Πάπας έστειλε μήνυμα στον Τραμπ για την ειρήνη, ζητώντας του να τη «χτίσει», ενώ του τόνισε και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που ο αμερικανός Πρόεδρος είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Παρισιού, καθώς θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία «απάτη των Κινέζων» για να πληγεί η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή.

Από την πλευρά του ο Τραμπ έδωσε στον Πάπα αντίτυπα από την έκδοση των πέντε βιβλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ