Τις θέσεις της για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, θα παρουσιάσει η Εκκλησία της Ελλάδος, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2, Αθήνα), στις 6.30 το απόγευμα.

Με την εν λόγω εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος. Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο» υλοποιείται η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για ευρεία συζήτηση για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ θα ακολουθήσει σειρά ανάλογων ενημερωτικών εκδηλώσεων σε άλλες μητροπόλεις και Περιφέρειες.

Το θέμα «Οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς του» θα αναπτύξει ο κεντρικός εισηγητής Σωτήρης Ρίζος, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο δεύτερος εισηγητής, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, θα αναλύσει το «Συνταγματικό και νομοθετικό στάτους των θρησκευμάτων στην ΕΕ» και ο τρίτος ομιλητής, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου, θα εισηγηθεί για το θέμα: «Το νομοθετικό καθεστώς και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το κράτος. Δεδομένα και παρανοήσεις».

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν όλα τα πολιτικά κόμματα, οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, του Δημοσίου Δικαίου όλων των Νομικών Σχολών, οι πρόεδροι του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρυτάνεις, κοσμήτορες κά.

Τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενώ τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και τη ΝΔ ο βουλευτής Κώστας Τασούλας. Παρών θα είναι και ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, έχουν κληθεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος δεν θα παραστεί λόγω κωλύματος, και ο ομότιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι παρών.