Του Ευάγγελου Μπουγιώτη

 

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, εορτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του ιατρού, πανηγυρίζει ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός Αγίου Λουκά του ιατρού Ναυπλίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο, ο οποίος με τιε ευλογίες του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου ήρθε στη Αργολίδα για τους εορτασμούς του Αγίου Λουκά. Ο Μητροπολίτης Αργολίδος όπως κάθε χρόνο έχει επισκεφτεί την Κριμαία για τους εορτασμούς του Αγίου Λουκά του Ρώσου. Στον πρώτο πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκε πάρα πολύς κόσμος και ιερείς από τη Αργολίδα αλλά κι από άλλες περιοχές.

Στο ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Λουκά προς ευλογία των πιστών.

Ο ναός εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο. Κάτω από το ναό βρίσκεται μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και ιστορικά αρχεία από την ζωή και το έργο του. Χτισμένος στην περιοχή Κριθαράκι Λευκακίων Ναυπλίου, αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης Ρωσικής και Ελληνικής τέχνης.

Ανήμερα της εορτής Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 τελέσθηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σισανίου Παύλου, ο οποίος κύρηξε και τον θείο λόγο.

Στην αρχιερατική θεία λειτουργία παραβρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδος Γιάννης Ανδριανός και ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Δ. Καμπόσος.