Στις 7η Ιουλίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό  κ. Αλέξη Τσίπρα. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως για το επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και για την γενικότερη κατάσταση στην Αίγυπτο, Έδρα του Πατριαρχείου, ύστερα από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Επίσης, ευχαρίστησε την Ελληνική Πολιτεία, η οποία πάντοτε στέκεται αρωγός στο πολύπλευρο έργο του παλαίφατου Πατριαρχείου, ενώ προσέφερε στον κ. Τσίπρα, τον πρόσφατα εκδοθέντα αναμνηστικό Τόμο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στον οποίο παρουσιάζονται τα κτήρια και οι χώροι των Πατριαρχείων, το Αρχαιολογικό και Πατριαρχικό Εκκλησιαστικό Μουσείο και η ιστορική Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, με αφορμή την προ δεκαετίας (2006-2016) ολοκληρωτική ανακαίνισή τους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του για την συνάντησή του με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και τον συνεχάρη για το έργο που επιτελεί σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, ποτέ δεν ξεχνά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Προκαθήμενό του, αφού έχει πάντοτε στο γραφείο του το δώρο που του είχε προσφέρει προ καιρού ο Πατριάρχης, που είναι ο Μυστικός Δείπνος, σκαλισμένος σε αφρικανικό έβενο.