Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της Παναγίας της Τριχερούσης και των  των Αγίων της Προστατών και τοπικών Οσίων Γερασίμου και Ακακίου των Νέων Ασκητών και της μνήμης του λαοφιλούς και προσφάτως αγιοκατατεχθέντος Οσίου Παισίου του Αγιορείτου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, στην Κρήτη.

Την παραμονή της εορτής Τρίτη 11 Ιουλίου τελέσθηκε μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού. Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού τελέσθηκε η Ακολουθία της Λιτής απέναντι από την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης και εν συνεχεία η  εγκατάσταση της εικόνος του Οσίου Παισίου και αρτοκλασία.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Ποιμενάρχη και συλλειτουργούντων του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Αρχιμ. Αθανασίου Καραχάλιου, του Πρωτοσυγκέλλου και αδελφού της Μονής Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι χαρούμενοι και η Εκκλησία μας είναι γεμάτη χαρά και όποιος πραγματικά  βιώνει το σώμα της Εκκλησίας είναι χαρούμενος και ευλογημένος άνθρωπος. Δεν είναι κατηφής, δεν έχει προβληματισμούς,  απεναντίας ακόμη και στις δύσκολες στιγμές λέγει δόξα σοι  ο Θεός, διότι ελπίζει ότι ο Θεός θα τον βοηθήσει. Γι’ αυτό το λόγω η Εκκλησία μας είναι χαρά, και όταν εμείς χαρούμενα σηκώνουμε το σταυρό του αδελφού μας, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αναπληρώνουμε το λόγο του Ιησού, ο οποίος σήκωσε τα βάρη και τις αμαρτίες των ανθρώπων, τις φορτώθηκε και τις πήρε μαζί του επάνω στο Σταυρό και τις εσταύρωσε. Και αφού οδηγήθηκε ως άνθρωπος στο θάνατο και στον τάφο, Αναστήθηκε από τον Θεό. Ο Χριστός ως Θεάνθρωπος δεν επηρεάστηκε από τα βάρη και τις αμαρτίες των ανθρώπων, το ίδιο που οφείλουμε να πράξουμε και εμείς. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την διαρκή πνευματική ζωή…. 

…Και ο Άγιος Γεράσιμος και ο Όσιος Ακάκιος αλλά και ο Όσιος Παΐσιος ήταν πρόσωπα ομοιοπαθή όπως και εμείς, ήταν πρόσωπα που όντως έχουν τη χάρη του Θεού μέσα στη ζωή τους.  Γι΄αυτό και η Εκκλησία μας αναγνωρίζουσα όλα αυτά τα αγαθά τα οποία αυτοί οι άνθρωποι παρέλαβαν από τον Θεό και τα πρόσφεραν στους ανθρώπους για την δόξα του Θεού και μόνο, τους αναγνωρίζει ως Αγίους και τους τοποθετεί σε κάποιο συγκεκριμένο τόπο, είτε αυτός λέγεται Ναός, είτε χώρος στον οποίο ασκήτεψαν ή μαρτύρησαν, είτε τόπος όπου έπραξαν κάποια διακονία για την δόξα του Θεού…