Αρχική » Η Καβάλα αποχαιρέτησε τον Μακαριστό Φιλίππων Προκόπιο

Η Καβάλα αποχαιρέτησε τον Μακαριστό Φιλίππων Προκόπιο

από kivotos

Με κάθε επισημότητα, και με την παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, τελέστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα. Είχε προηγηθεί ολονυχτία με λαϊκό προσκύνημα, στη διάρκεια της οποίας δεκάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν στον ναό του Αποστόλου Παύλου για να αποχαιρετήσουν τον άνθρωπο που επί 43 χρόνια ποίμανε την Μητρόπολη Φ.Ν.Θ.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων:

  • ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος (ο οποίος συνδέονταν με μακρά φιλιά με τον εκλιπόντα Μητροπολίτη)
  • ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης,
  • ο Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Σεβασμιώτατος Μητροοπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων
  • η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα
  • ο ανιψιός του μακαριστού Μητροπολίτου

 

Περί τις 2 το μεσημέρι, συνοδεία πλήθους πιστών, ξεκίνησε η νεκρική πομπή της σορού, η οποία μέσω των οδών Ομονοίας και Ίωνα Δραγούμη κατέληξε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου (στο μνημείο που, σύμφωνα με την παράδοση, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ευρώπη ο Απόστολος Παύλος).

Στην συνέχεια με πομπή το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων κυρού Προκοπίου μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Αποστόλου Σίλα όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησαν, από τις 10 το πρωί, με προσωπικό ασφαλείας -προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να παρευρεθούν στην εξόδιο ακολουθία-, ενώ από τα εμπορικά καταστήματα επί της οδού Ομονοίας ένα ποσοστό της τάξης του 30-40% παρέμειναν ανοιχτά -παρά την προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για κλείσιμο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Την προηγούμενη ημέρα, Κυριακή, μετά τις 6 το απόγευμα, είχε φθάσει στον Καθεδρικό ναό Αποστόλου Παύλου η σορός τού μακαριστού μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου.

Η σορός έγινε δεκτή με συγκίνηση και οδύνη από πλευράς των σχετικά λιγοστών (λόγω της ζέστης) παρευρισκόμενων -συγκίνηση που εξέφρασε και ο τοποτηρητής της μητροπόλεως, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμων. Τραγική φυσιογνωμία η αδελφή του εκλιπόντος, η οποία είχε φθάσει από την Αθήνα (όπου και διαμένει).

Αμέσως μετά το κήρυγμα του κ. κ. Παντελεήμονος η σορός ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα.

 

 

 


Πηγή: www.kavala-portal.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ