Περιφερειακό δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ έκρινε τελικά πως η συμφωνία μακρόχρονης μίσθωσης κτηρίων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε μια οργάνωση φανατικών Εβραίων, είναι σε ισχύ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Times of Israel" η απόφαση του δικαστηρίου κλείνει μια μακρόχρονη δικαστική μάχη που έδινε το Πατριαρχείο, καθώς αμφισβητούσε τη μίσθωση αυτών των κτηρίων για 99 χρόνια, στην οργάνωση Ateret Cohanim, δηλώνοντας πως είχε γίνει μέσω δωροδοκίας, οπότε ήταν άκυρη.

Η συγκεκριμένη συμφωνία που είχε γίνει το 2004, είχε προκαλέσει σκάνδαλο στο Πατριαρχείο και οδήγησε στην αποπομπή του τότε Πατριάρχη κ. Ειρηναίου. Καθώς, θεωρήθηκε ότι αυτός είχε ουσιαστικά παραχωρήσει (με το καθεστώς της πολύχρονης μίσθωσης η οποία μπορούσε να ανανεωθεί για άκομη 99 χρόνια), ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου σε φανατικούς Εβραίους, που αγοράζουν γη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από άλλες θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να ισχυροποιήσουν την κατοχή της πόλης από το Ισραήλ.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της πλευράς του Πατριαρχείου και μάλιστα του επεδίκασε περίπου 8.400 δολάρια ως δικαστικά έξοδα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η τότε μίσθωση έγινε από πρόσωπα που νομίμως εκπροσωπούσαν τις δύο πλευρές και καταβλήθηκε το πλήρες ποσό της συναλλαγής, οπότε δεν ευσταθεί η αμφισβήτηση της.

Στην συμφωνία κρίσιμο ρόλο είχε παίξειο Νικόλαος Παπαδήμος, ο οποίος χειριζόταν τα οικονομικά του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε κατηγορήσει τον Παπαδήμο πως έκανε τη μίσθωση χωρίς την έγκριση του, εκμεταλλευόμενος ένα πληρεξούσιο. Ο Παπαδήμος, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, το όργιο φημών σχετικά με την οικονομική του κατάσταση αλλά και τις κατηγορίες που είχε δεχθεί από τον Ειρηναίο, είχε διαφύγει από το Ισραήλ έχοντας μάλιστα, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Πατριαρχείου στη δίκη, καταχραστεί κεφάλαια από λογαριασμούς του Πατριαρχείου. Ο Παπαδήμος τελικά συνελλήφθη στην Ελλάδα το 2013 και καταδικαστηκε για πλαστογραφία.

Η μίσθωση των κτηρίων είχε γίνει με τρεις διαδοχικές συμφωνίες:

Αρχικά τον Αύγουστο του 2004 είχε μισθωθεί το ξενοδοχείο New Imperial στην εταιρία Richards Marketing Corporation για 1,25 εκατ. δολάρια. Τον ίδιο μήνα η Berisford Investments Ltd μίσθωσε το ξενοδοχείο Petra για 500.000 δολάρια. Και τέλος, τον Οκτώβριο, η Gallow Global Ltd είχε μισθώσει ένα κτήριο στην οδό Muazmia, αρ. 18 για 55.000 δολάρια. Και τις τρεις εταιρίες είχε βρει -μεσολαβώντας στην διαπραγμάτευση- η εβραική οργάνωση Ateret Cohanim, η οποία από την ίδρυση της το 1978, αγοράζει κτήρια στη μουσουλμανική συνοικία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να εγκαταστήσει σε αυτά εβραικές οικογένειες.

Πάντα σύμφωνα με την "Times of Israel", το Πατριαρχείο ανέφερε στη δίκη πως για να "κλείσει" η μίσθωση είχε προσφερθεί ένα εκατομμύριο δολάρια στον Παπαδήμο από την πλευρά της εβραικής οργάνωσης και πως στην όλη υπόθεση είχε ανάμιξη και ο τότε Πατριάρχης Ειρηναίος, ο οποίος ήλπιζε πως με αυτή τη συμφωνία θα αναγνωριζόταν η εκλογή του από το κράτος του Ισραήλ. Πάντως η δικαστής Gila Kanfi-Steinitz δήλωσε πως δεν βρήκε κάποιο στοιχείο διαφθοράς του Ειρηναίου, ενώ η ίδια δήλωσε πως εξέτασε μόνο το νομικό μέρος της υπόθεσης σχετικά με την εγκυρότητα ή όχι της συμφωνίας.

Η πλευρά της Ateret Cohanim αρνήθηκε πως προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Παπαδήμο, ή ότι μεσολάβησε στην αναγνώριση του Ειρηναίου από το ισραηλινό κράτος. Προσεθεσαν μάλιστα πως η μίσθωση εγκρίθηκε από τον τότε Πατριάρχη Ειρηναίο, καθώς ο ίδιος ήθελε να αποφύγει την πιθανή επιβολή των Παλαιστινίων στο Πατριαρχείο (εκείνη την εποχή υπήρχε συζήτηση για επαναφορά της Ιορδανικής δικαιοδοσίας σε μέρος της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ) αλλά και γιατί το Πατριαρχείο ήταν βυθισμένο στα χρέη.