Με  παρουσία πλήθους πιστών, τελέσθηκε χθες στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη, ανεγερθέντος το 1824 από τους Μικρασιάτες, Χίους και Ψαριανούς πρόσφυγες και πρώτους οικιστές της Ερμούπολης, ο Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος ετέθη επικεφαλής της λιτανείας της ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως, η οποία κατευθυνθηκε προς την Πλατεία Μιαούλη, όπου ανεπέμφθη Δέηση.

Σήμερα, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου παρουσία του ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανασίου Μαρτίνου, των ευεργετών κ. Γ. Προκοπίου, Γ. Μαυράκη και Αντ. Πράβαλου εξ Αμερικής, του επί τιμή Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου, Αρεοπαγιτὼν και Δικαστικών Λειτουργών, του Προέδου του Δημοτικού Συμβουλίου κ.α.

Πρό του πέρατος της Θείας Λειτουργίας,  ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το  νέο καρπό της αμπέλου, αναφερθείς στην καταξίωση των υλικών αγαθών επ` ωφελεία του ανθρώπου και στον αγιασμό τους, διά της παρουσίας του Κυρίου, ο Οποίος ήρθε για να μεταμορφώσει και νά «ποιήσει καινά» τα πάντα, τον άνθρωπο και τους καρπούς της γης, με τους οποίους ο άνθρωπος όχι μόνο τρέφεται αλλά και τους βασικότερους αυτών, το σίτον την άμπελο, τους φέρει ως Δώρα στην Εκκλησία για να μετουσιωθούν, διά της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος στο Σώμα και το Αίμα Του.