Αρχική » Πωλήθηκε ο πίνακας-παραγγελία της Μονής του Αγίου Ιερωνύμου

Πωλήθηκε ο πίνακας-παραγγελία της Μονής του Αγίου Ιερωνύμου

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Πίνακας του Juan de Valdés Leal με θέμα τον Αγιο Ιερώνυμο εμφανίστηκε πρόσφατα στη δευτερογενή αγορά του Λονδίνου (οίκος Sotheby’s) αγγίζοντας τιμή πώλησης 142.475 ευρώ.

Πρόκειται για έργο μουσειακής ποιότητας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του οίκου, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα. Απεικονίζει θρησκευτική σκηνή, πιθανότατα σε κάποιο ναό, όπως αντιλαμβάνεται ο θεατής από τον θόλο στο πάνω δεξιό μέρος. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η φιγούρα του Αγίου Ιερωνύμου ο οποίος είναι περιτριγυρισμένος από τους μοναχούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, αποτέλεσε παραγγελία του Μοναστηρίου του Αγίου Ιερωνύμου που είχε χτιστεί τον 15ο αιώνα έξω από τη Σεβίλλη. Αποτελεί ένα από τα έξι έργα του de Valdés Leal που απεικονίζουν τη ζωή του Αγίου Ιερωνύμου, ζωγραφισμένα την ίδια περίοδο. Όλα θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής αξίας στην αγορά τέχνης, ενώ τα τρία από αυτά κρέμονται σήμερα στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Σεβίλλη.

Το εν λόγω έργο έχει εκτεθεί στο Μουσείο Λούβρου στο Παρίσι, ενώ παρέμεινε στην ίδια ιδιωτική συλλογή για περισσότερο από έναν αιώνα!

Ο De Valdés Leal άρχισε να ζωγραφίζει τον πίνακα το 1656, όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του, τη Σεβίλλη, έπειτα από δεκαετή απουσία στην Κόρδοβα. Ολοκλήρωσε το έργο έναν χρόνο αργότερα, και ήταν αυτό που στάθηκε εφαλτήριο για την επιτυχημένη του καριέρα μετέπειτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ