Του Ιωσήφ Κόκκινου

 

Για προσπάθεια συρρίκνωσης της χριστιανικής κοινότητας στους Αγίους Τόπους κάνουν πλέον λόγο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με αφορμή την απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου με την οποία χαρακτηρίζει νόμιμες πωλήσεις ακινήτων το 2005.

Ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμμάν της Ιορδανίας, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί και με την οποία περιορίζεται η ελευθερία    όλων των Εκκλησιών να διαχειριστούν την περιουσία τους.

Ο Μακαριώτατος, όπως είπε, θα καταγγείλει την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου, το οποίο τελικά ενέκρινε την πώληση ακίνητης περιουσίας σε εταιρείες εβραίων οι οποίες επεκτείνουν τη δράση τους στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

«Σήμερα είναι καθήκον μας, αλλά και δέσμευσή μας, που μας εμπιστεύτηκε ο Κύριος, που μας οδηγούν να σπάσουμε τη σιωπή μας και να πούμε: “Ως εδώ και μη παρέκει!”», είπε κ. Θεόφιλος,  ο οποίος πίσω από την απόφαση είδε πολιτικά κίνητρα.

Ο κ. Θεόφιλος απηύθυνε έκκληση στους προκαθημένους των Εκκλησιών ώστε να δοθεί κοινή απάντηση «σε αυτή την ανησυχητική και σοβαρή εξέλιξη, η οποία θα επηρεάσει τους χριστιανούς στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης.

 

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου αναφέρει:

«Το εσπέρας του Σαββάτου, 30ής Ιουλίου/12ης Αυγούστου 2017, έλαβε χώραν δημοσιογραφική συνέντευξις με τα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή ΜΜΕ εις την εν Αμμάν της Ιορδανίας Μητρόπολιν του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εις την συνέντευξιν ταύτην, η οποία ανεμετεδόθη διά ζώσης εις την Ιορδανικήν και Εθνικήν Τηλεόρασιν, το Noursat, καθώς και εις το Ρωσικόν Τηλεοπτικόν κανάλι RT, η ΑΘΜ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατεδίκασε την πρόσφατον άδικον απόφασιν του Ισραηλινού Δικαστηρίου, η οποία εδικαίωσε τας παρανόμους συμφωνίας ενοικιάσεων του έτους 2005 των ξενοδοχείων της Πύλης του Δαυίδ, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Αι συμφωνίαι αύται υπεγράφησαν χωρίς την αρμόζουσαν εξουσιοδότησιν και συναίνεσιν, υπό του τότε βοηθού του εκπτώτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου εις την Οικονομικήν Επιτροπήν, κ. Νικολάου Παπαδήμα, και της Ισραηλινής Οργανώσεως “Ateret Kohanim”. Ο Μακαριώτατος επίσης απέρριψε κατηγορηματικώς τον προταθέντα νόμον, εισηγηθέντα υπό 40 μελών της Kνεσέτ (εβραϊκής Βουλής), ο οποίος επηρεάζει όλας τας Εκκλησίας εις την Αγίαν Γην και περιορίζη λίαν σοβαρώς τα δικαιώματα των Εκκλησιών να διαχειρίζωνται ελευθέρως και ανεξαρτήτως τας γαίας αυτών, απειλών αυτάς με κατάσχεσιν. Την έκκλησιν του Μακαριωτάτου ηκολούθησαν απαντήσεις μέσω του Αρχιμανδρίτου Χριστοφόρου εις δημοσιογραφικάς ερωτήσεις περί του τρόπου διαχειρίσεως της περιουσίας του Πατριαρχείου και της διαφυλάξεως των δικαιωμάτων των Χριστιανών εις την Αγίαν Γην εν γένει και την Ιερουσαλήμ ειδικώτερον, Αγίαν Πόλιν των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών».

 

Η απόφαση του δικαστηρίου

Περιφερειακό δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ έκρινε τελικά πως η συμφωνία μακρόχρονης μίσθωσης κτιρίων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε μια οργάνωση φανατικών εβραίων είναι σε ισχύ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Times of Israel», η απόφαση του δικαστηρίου κλείνει μια μακρόχρονη δικαστική μάχη που έδινε το Πατριαρχείο, καθώς αμφισβητούσε τη μίσθωση αυτών των κτιρίων, για 99 χρόνια, στην οργάνωση «Ateret Cohanim», δηλώνοντας πως είχε γίνει μέσω δωροδοκίας, οπότε ήταν άκυρη. Η συγκεκριμένη συμφωνία, που είχε γίνει το 2004, είχε προκαλέσει σκάνδαλο στο Πατριαρχείο και οδήγησε στην αποπομπή του τότε Πατριάρχη κ. Ειρηναίου. Καθώς θεωρήθηκε ότι αυτός είχε ουσιαστικά παραχωρήσει (με το καθεστώς της πολύχρονης μίσθωσης, η οποία μπορούσε να ανανεωθεί για άλλα 99 χρόνια) ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου σε φανατικούς εβραίους που αγοράζουν γη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από άλλες θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να ισχυροποιήσουν την κατοχή της πόλης από το Ισραήλ.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της πλευράς του Πατριαρχείου και μάλιστα του επιδίκασε περίπου 8.400 δολάρια ως δικαστικά έξοδα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η τότε μίσθωση έγινε από πρόσωπα που νομίμως εκπροσωπούσαν τις δύο πλευρές και καταβλήθηκε το πλήρες ποσό της συναλλαγής, οπότε δεν ευσταθεί η αμφισβήτησή της.

Στη συμφωνία κρίσιμο ρόλο είχε παίξει ο Νικόλαος Παπαδήμος, ο οποίος χειριζόταν τα οικονομικά του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε κατηγορήσει τον Παπαδήμο πως έκανε τη μίσθωση χωρίς την έγκρισή του, εκμεταλλευόμενος ένα πληρεξούσιο. Ο Παπαδήμος, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, το όργιο φημών σχετικά με την οικονομική του κατάσταση αλλά και τις κατηγορίες που είχε δεχθεί από τον Ειρηναίο, είχε διαφύγει από το Ισραήλ, έχοντας μάλιστα, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Πατριαρχείου στη δίκη, καταχραστεί κεφάλαια από λογαριασμούς του Πατριαρχείου. Ο Παπαδήμος τελικά συνελήφθη στην Ελλάδα το 2013 και καταδικάστηκε για πλαστογραφία.

Η μίσθωση των κτηρίων είχε γίνει με τρεις διαδοχικές συμφωνίες:

Αρχικά τον Αύγουστο του 2004 είχε μισθωθεί το ξενοδοχείο «New Imperial» στην εταιρία Richards Marketing Corporation για 1,25 εκατ. δολάρια. Τον ίδιο μήνα η Berisford Investments Ltd μίσθωσε το ξενοδοχείο «Petra» για 500.000 δολάρια. Και, τέλος, τον Οκτώβριο, η Gallow Global Ltd είχε μισθώσει ένα κτίριο στην οδό Muazmia, αρ. 18, για 55.000 δολάρια. Και τις τρεις εταιρείες είχε βρει -μεσολαβώντας στη διαπραγμάτευση- η εβραϊκή οργάνωση «Ateret Cohanim», η οποία από την ίδρυσή της, το 1978, αγοράζει κτίρια στη μουσουλμανική συνοικία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να εγκαταστήσει σε αυτά εβραϊκές οικογένειες.

Πάντα σύμφωνα με την «Times of Israel», το Πατριαρχείο ανέφερε στη δίκη πως, για να «κλείσει» η μίσθωση, είχε προσφερθεί ένα εκατομμύριο δολάρια στον Παπαδήμο από την πλευρά της εβραϊκής οργάνωσης και πως στην όλη υπόθεση είχε ανάμειξη και ο τότε Πατριάρχης Ειρηναίος, ο οποίος ήλπιζε πως με αυτή τη συμφωνία θα αναγνωριζόταν η εκλογή του από το κράτος του Ισραήλ. Πάντως η δικαστής Gila Kanfi-Steinitz δήλωσε πως δεν βρήκε κάποιο στοιχείο διαφθοράς του Ειρηναίου, ενώ η ίδια δήλωσε πως εξέτασε μόνο το νομικό μέρος της υπόθεσης σχετικά με την εγκυρότητα ή όχι της συμφωνίας.

Η πλευρά της «Ateret Cohanim» αρνήθηκε πως προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Παπαδήμο, ή ότι μεσολάβησε στην αναγνώριση του Ειρηναίου από το ισραηλινό κράτος. Προσέθεσαν μάλιστα πως η μίσθωση εγκρίθηκε από τον τότε Πατριάρχη Ειρηναίο, καθώς ο ίδιος ήθελε να αποφύγει την πιθανή επιβολή των Παλαιστινίων στο Πατριαρχείο (εκείνη την εποχή υπήρχε συζήτηση για επαναφορά της ιορδανικής δικαιοδοσίας σε μέρος της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ), αλλά και γιατί το Πατριαρχείο ήταν βυθισμένο στα χρέη.