Με κάθε λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του αγίου, ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, του πολιούχου και ελευθερωτού της Λαμίας.

Την φετινή εορτή ετίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Βερενίκης κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι κατόπιν προσκλήσεως του τοπικού Ποιμενάρχου κ. Νικολάου έφθασαν να συνεορτάσουν μαζί τους πιστούς την μεγάλη διπλή πα­νή­γυ­ρη.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου το απόγευμα στον Ιερό Ναό τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, του ιερού κλήρου της Λαμίας, των εντιμοτάτων αρχόντων, των αξιωματικών του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του πιστού λαού.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, το έργο και τα μηνύματα που εκπέμπει στην εποχή μας ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Την κυριώνυμο ημέρα προέστη της Θείας Λειτουργίας και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος στο κήρυγμά του ετόνισε την αξία της προσωπικότητος και του έρ­γου του Ευαγγελιστού Λουκά.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος παρουσίασε τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες, τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και ελάμπρυναν με την παρουσία τους, την τοπική πανήγυρη και τους ευχήθηκε να έχουν ακοίμητες τις πρεσβείες του Ευαγ­γε­λι­στού Λουκά.

Τόνισε επίσης ιδιαίτερα την ευθύνη που έχουμε να τιμούμε και να μιμούμαστε τη ζωή του Αγίου Λουκά ιδιαίτερα οι Λαμιείς, οι οποίοι με τη μεσιτεία του Α­πο­στόλου εδώ και 71 χρόνια απολαμβάνουν τον αέρα της ελευθερίας. Αυτή η διπλή εορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδος που εκφράζει την Ελληνορθόδοξη ζωή μάλιστα δε σε αυτή την δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο είναι μια ανάσα ζωής, ελπίδας και ενισχύσεως.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία για την απελευθέρωση της πό­λεως, κατά την οποία τον πανη­γυ­ρι­κό της ημέρας εξεφώνησε ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης.

Ακολούθως, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Λουκά και εναποτέθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και θα παραμείνει για μία εβδομάδα  προς προσκύνηση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση του λαού, ο οποίος απέδειξε με την παρουσία του και την συμμετοχή του, ότι ευγνωμονεί τον ελευ­θε­ρωτή και πολιούχο της Λαμίας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις έψαλλαν δύο πολυμελείς χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση των κ. Ανδρέου Ιωακείμ και κ. Αναργύρου Βλάχου και παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον τηλεοπτικό σταθμό “Star Κεντρικής Ελλάδος” και μαγνητοσκοπήθηκε από τον τηλεοπτικό Σταθμό «4Ε».

Πριν αναχωρήσουν για την επαρχία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες συνοδευόμενοι από τον Ποιμενάρχη Φθιώτιδας κ. Νικόλαο επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, στην οποία η ιερά αδελφότητα τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή.