Τον Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Τόλιο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ο οποίος εξελέγη με 42 ψήφους.

 

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος γεννήθη στην Ελευθερούπολη Καβάλας το 1960. Έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Το 1984 εκάρη μοναχός εις την ιερά Μονή αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, και την 15-2-1984 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

Υπηρέτησεν ως διάκονος εις τους ιερούς Ναούς Παναγίας της Δεξιάς & του πολιούχου αγίου Δημητρίου αναλαμβάνοντας συγχρόνως και την Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επί δεκαετία υπηρέτησε και ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

Την 27-12-1984 χειροτονήθη Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη λαβων το οφφίκιον του αρχιμανδρίτου και ετοποθετήθη ως ιερατικός προϊστάμενος και πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του ιερού βυζαντινού Ναού των αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης.  Το 1994 μετετέθη και ορίσθηκε προεδρεύων των επιτροπών του καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Επίσης από το 1989 ωρίσθη υπεύθυνος εφημέριος των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε αξιόλογη πνευματικό, κηρυκτικό και ποιμαντικό έργο. Ομιλεί την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, συνέχισεν να υπηρετή ως Γενικός Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, θέσιν την οποίαν κατείχε από του έτους 1984 και την 10-6-2010 με την ευλογίαν του οικείου επισκόπου και Μητροπολίτου του κ. Ανθίμου ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου.