Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο η αναγνώριση σωματείων με βάση τον προσδιορισμό "τουρκικός" όπως έγινε πριν 2 ημέρες στη Βουλή, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα προβληματική αλλά πρέπει να μας αφυπνίσει για το τι θα μπορούσε να σημάνει για την Θράκη με πιθανή πυροδότηση αποσχιστικού κινήματος.
Η πλήρης δήλωση του κ. Άνθιμου έχει ως εξής:
 
"Η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας με την οποία υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αναγνώριση σωματείων και η οποία επιτρέπει πλέον την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» να υποβάλει εκ νέου αίτηση για τη νομική αναγνώριση της μου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμούς.
 
Η μεταφορά της ευθύνης λήψης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης στα Ελληνικά δικαστήρια μοιάζει με δύσκολο και δισεπίλυτο γρίφο. Υπερβαίνοντας τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα θα πρέπει να τεκμηριώνεται η απόρριψη του αιτήματος σε λόγους εθνικής η δημόσιας ασφάλειας και όχι στην ουσία της υπόθεσης. Φοβάμαι ότι η χώρα μας θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». Θα πρέπει να μας προβληματίσει και η υπόθεση της Καταλονίας και να αναρωτηθούμε τι μπορεί να συμβεί και στην Ελληνική Θράκη."