Αρχική » Γιορτή του Αγίου Δημητρίου στην Καστοριά

Γιορτή του Αγίου Δημητρίου στην Καστοριά

από kivotos

Ο Άγιος Δημήτριος τιμήθηκε και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς με καθημερινές ιερές ακολουθίες στους Ιερούς Ναούς, εορτάζοντες και μη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος.

Στο πλαίσιο αυτής της καθιερωμένης «εβδομάδος του Αγίου Δημητρίου», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ προέστη των ιερών ακολουθιών σε πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς, μιλώντας κατάλληλα για το βίο του αλλά και τη σημασία του μαρτυρίου του στη σημερινή εποχή.

Έτσι, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και την Τρίτη 24 Οκτωβρίου το απόγευμα βρέθηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου του «Κίτσου» και στο χωριό Βαρυκό αντίστοιχα, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και τέλεσε το Ιερό Ευχέλαιο.
Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λεχόβου, στο τέλος του οποίου πραγματοποιήθηκε λιτανεία.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κωσταραζίου, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αθανάσιο Γιαννουσά. Στο λόγο του αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό που δίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στον Άγιο Δημήτριο ως «συμπαθή» και ανέλυσε την ιδιότητα αυτήν του Αγίου την οποία οφείλουμε κι εμείς να μιμηθούμε. Προ της απολύσεως ευχήθηκε στον εορτάζοντα Εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Δημήτριο Συκόπουλο καθώς και στην πρεσβυτέρα του, ώστε να έχουν πάντοτε την προστασία του Αγίου Δημητρίου. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε λιτανεία γύρω από τον ως άνω Ναό.

Τέλος, το απόγευμα της εορτής, βρέθηκε στον Άγιο Δημήτριο Μανιάκων όπου χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό και εν συνεχεία στην Παράκληση προς τιμήν του Αγίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ