Στην Αθήνα με ευλογία του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, αφίχθη ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Στις 19 Οκτωβρίου, προ της ενάρξεως της Διασκέψεως τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα δήχθηκε σε ακρόαση ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Συζητήθηκαν τα πορίσματα της Ε’ Πανορθοδόξου Προσυνοδικής Διασκέψεως, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες αυτής στις 17 Οκτωβρίου στο Σαμπεζύ (Γενέυης). Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε ότι ο Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας συμμετέχει ενεργώς στην πορεία προπαρασκευής της Πανορθοδόξου Συνόδου και αποδίδει μεγάλη σημασία στην επιμελή επεξεργασία των σχεδίων κειμένων της.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του στον Πατριάρχη σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου οι σχισματικοί κατέλαβαν περισσότερους από είκοσι ναούς της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και διαπράττονται δολοφονίες και ασκείται βία κατά των κληρικών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο κ. Ιλαρίωνας διατύπωσε την απορία του για τις ενέργειες Ιεραρχών των Ουκρανικών εκκλησιαστικών οντοτήτων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίες αποβλέπουν στην υποστήριξη των σχισματικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σμαράς, ο ιερέας Δημήτριος Σαφώνοφ, προϊστάμενος του Τομέα Διαθρησκειακών επαφών του ΤΕΕΣ και ο ιερέας Ανατόλιος Τσουριακώφ, υπάλληλος του ιδίου συνοδικού θεσμού.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας συναντήθηκε επίσης με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς την αδελφή κατά Αντιόχειαν Εκκλησία εξαιτίας των τραγικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Ιλαρίωνας τόνισε ότι η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει τις δοκιμασίες, τις οποίες διέρχονται οι Ορθόδοξοι χριστιανοί στη Συρία, προσεύχεται υπέρ αυτών και πράττει το παν προς ανακούφιση αυτών.

Συζητήθηκε πορεία προετοιμασίας της μελούσσης να συνέλθει το 2016 Πανορθοδόξου Συνόδου. Επίσης ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αντιοχείας για την ολοκληρωθείσα Ε’ Πανορθοδόξη Προσυνοδική Διάσκεψη.  Ο ίδιος υπογράμμισε τη συναίνεση η οποία πρέπει να αναζητηθεί για τη λήψη των πανορθοδόξων αποφάσεων. Η συναίνεση αυτή εξασφαλίζεται με την παρουσία εκπροσώπων όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και την ομόφωνη απόφαση αυτών επί κάθε επιμέρους θέματος. «Σε περίπτωση κατά την οποία έστω και μια τοπική Εκκλησία τάσσεται κατά α’ ή β’ αποφάσεως, αυτή δεν υιοθετείται είτε αναβάλλεται για το μέλλον», σημείωσε ο Ρώσος Ιεράρχης.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ΅Σ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ιωάννη και στο πρόσωπο του όλη την Αγιωτάτη Εκκλησία της Αντιοχείας για τη πάγια υποστήριξη προς την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.

Συζητήθηκαν και λοιπά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Να αναφερθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε θερμό και φιλικό κλίμα.