Αρχική » Ξεκίνησε στην Αθήνα η 2η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη στη Μ. Ανατολή

Ξεκίνησε στην Αθήνα η 2η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη στη Μ. Ανατολή

από kivotos

Για δεύτερη φορά η Αθήνα γίνεται η γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Με υψηλού επιπέδου συμμετοχές ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η οποία ξεκίνησε ως στοίχημα πριν από δύο χρόνια και εφέτος παίρνει θεσμικό χαρακτήρα, καθιστώντας την Ελλάδα βήμα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου, καθώς και ουσιαστικής προσέγγισης μεταξύ των συμμετεχόντων στην προσπάθεια της υπεράσπισης του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μ. Ανατολή και της προώθησης κουλτούρας διαλόγου και συναίνεσης.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διεθνή συνάντηση που θα δώσει εκ νέου την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν ήδη υπάρχοντες διαύλους διαλόγου με σκοπό την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και εν τέλει την ειρηνική συνύπαρξη και μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της περιοχής. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Η πολυσυλλεκτικότητα των συμμετοχών δείχνει το εύρος των ζητημάτων που τίθενται προς συζήτηση και προβληματισμό, καθώς ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα αποτελούν «οριζόντιο» ζητούμενο για το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών της περιοχής.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι, ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρμόδιος για την Ανεκτικότητα Σεΐκχ Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναχιάν, ο υφυπουργός του Βατικανού, καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Θα παραστούν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων Εκκλησιών, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, καθώς και προεξάρχοντες θρησκευτικοί ηγέτες από τον μουσουλμανικό και εβραϊκό κόσμο που θα εκπροσωπήσουν το σύνολο σχεδόν των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 09.30 το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα ακολουθήσει ο εναρκτήριος χαιρετισμός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και στη συνέχεια οι χαιρετισμοί που θα απευθύνουν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) αρμόδιος για την Ανεκτικότητα Σεΐκχ Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναχιάν, και η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Αντρέα Ικίτς Μποχμ.

Ιδιαίτερη είναι η βαρύτητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία στην εκδήλωση αυτή, γεγονός που επεσήμανε με ικανοποίηση ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη Διάσκεψη στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Εμφανώς ενδεικτική της μεγάλης σημασίας είναι ότι αμέσως μετά το άνοιγμα των εργασιών θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί δύο γεύματα, ένα γεύμα που παραθέτει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους κοσμικούς καλεσμένους και ένα δεύτερο που παραθέτει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους θρησκευτικούς, τους πατριάρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους ραβίνους, τους μουφτήδες, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και στους άλλους καθολικούς ηγέτες.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε επίσης ο κ. Κοτζιάς για την πολύ μεγάλη αποδοχή που είχε η πρώτη Διάσκεψη, η οποία «γέννησε» πολλές πρωτοβουλίες και πάρα πολλές εκδηλώσεις, σε τουλάχιστον 80 κράτη του κόσμου με το ίδιο αντικείμενο. «Εγώ θεωρώ καλό ότι ένα θέμα που το βάλαμε εμείς πρώτοι σε αυτήν την έκταση αποδείχτηκε ότι είναι ένα θέμα που τουλάχιστον συγκινεί ανθρώπους με βαθιά αισθήματα και αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ανθρωπότητα, την οποία μάλιστα θέλουμε να θεωρούμε πολιτισμένη ανθρωπότητα» υπογράμμισε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ