Αρχική » Άβατο για τον Τσίπρα το Άγιον Όρος

Άβατο για τον Τσίπρα το Άγιον Όρος

από kivotos

Του Ιωσήφ Κόκκινου

 

Άβατο για τον Αλέξη Τσίπρα το Άγιον Όρος! Οι ηγούμενοι των μονών κατά πλειοψηφία αρνήθηκαν να δεχτούν τον πρωθυπουργό για όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και έχουν σχέση με την προσευχή, τα Θρησκευτικά, την αλλαγή φύλου, αλλά και τις δηλώσεις υπουργών και του προέδρου της Βουλής για την Ορθοδοξία και τον ρόλο της στην κοινωνία.

Είναι η πρώτη φορά που οι Αγιορείτες μοναχοί στην ουσία απαγόρευσαν επίσκεψη σε πρωθυπουργό και μάλιστα όταν τον είχαν προσκαλέσει οι ίδιοι. Την ίδια στιγμή, εμμέσως αρνήθηκαν να δεχτούν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο κρατούν αποστάσεις λόγω των σχέσεών του με τον Πάπα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την ενόχληση του Μαξίμου, το οποίο ανακοίνωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης οφείλεται στο βεβαρημένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Η άρνηση των μοναχών ήταν κάτι το απρόσμενο για την κυβέρνηση, αφού ήταν αυτή η οποία απάλλαξε από τη φορολογία όλες τις μονές που έχουν ακίνητα εκτός του Άθω.

Η άρνηση των μονών να δεχτούν τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει τριβές και στο εσωτερικό της Ιεράς Σύναξης, η οποία δεν επιθυμεί να μπει σε κόντρα με την κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι.

Η απόφαση για την άρνηση εισόδου στο «Περιβόλι της Παναγιάς» ήταν σχεδόν ομόφωνη, με τους περισσότερους εκπροσώπους των μονών να επικαλούνται την προώθηση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που είναι αντίθετα στις βασικές αρχές της Ορθοδοξίας, όπως για παράδειγμα η αλλαγή φύλου.

Εκτός των νομοσχεδίων, όμως, πολλοί μοναχοί επικαλέστηκαν και τις δηλώσεις πολλών στελεχών της κυβέρνησης και κυρίως του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, για τα περί «ταλιμπάν», ενώ άλλοι αντιτάχθηκαν στην επίσκεψη, γιατί ο κ. Τσίπρας θα είχε συνάντηση στο Όρος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο οι σχέσεις τους δεν είναι καλές.

Όλα ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν τριμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, και του ζήτησαν να απευθύνει πρόσκληση να επισκεφτεί το Άγιον Όρος ο πρωθυπουργός. Ο κ. Αμανατίδης συμφώνησε και πρότεινε στους εκπροσώπους των μονών να γίνει η επίσκεψη στις 27 Σεπτεμβρίου. Επειδή όμως την ημέρα εκείνη τιμάται ο Τίμιος Σταυρός και επειδή υπάρχει νηστεία, αλλά και εξάντληση των μοναχών από την αγρυπνία, η επιτροπή ζήτησε αναβολή.

Ο κ. Αμανατίδης διαφώνησε με την αναβολή και ζήτησε η επίσκεψη να γίνει απόγευμα, κάτι που συμφωνήθηκε τελικά. Στη συνέχεια όμως και δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη η Σύναξη αποφάσισε να ζητήσει να αναβληθεί το ταξίδι. Αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση και το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αλλά και του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Έτσι η επίσκεψη ναυάγησε, με τους μοναχούς να διαμηνύουν έμμεσα ότι το Όρος θα το επισκέπτονται όσοι σέβονται τις αρχές της Ορθοδοξίας.

Μάλιστα, η Μονή Δοχειαρίου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κάθε σκέψη πραγματοποίησης της επίσκεψης, σήκωσε μαύρες σημαίες στις οποίες αναγραφόταν: «Έξω οι Αντίχριστοι από το Άγιον Όρος». Εκτός της Μονής Δοχειαρίου, κατά της επίσκεψης τάχθηκε και η Μονή Ξηροποτάμου, με τον εκπρόσωπό της σε ανοιχτή επιστολή να παρουσιάζει τους λόγους της άρνησης.

Ο εκπρόσωπος αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι «ο προβληματισμός για την επίσκεψη έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρόεδρος της κυβερνήσεως, η οποία περισσότερο από κάθε άλλη προσπαθεί να επιβάλη την αποχριστιανοποίηση και αλλοίωση της πνευματικής ταυτότητας των Ελλήνων». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση «μεριμνά» για την αποϊεροποίηση και την αλλοίωση της εθνικής συνειδήσεως στα σχολεία… Ιδιαίτερα σκληρός ήταν στη δημόσια επιστολή του ο ηγούμενος της Ι.Μ. Δοχειαρίου, Γέροντας Γρηγόριος, ο οποίος καλούσε τους Αγιορείτες να ψηφίσουν κατά την επίσκεψη.

 

Συγκεκριμένα, έγραφε λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την επίσκεψη:

«Όρος Άγιον, όρος πανώριο, βουνό ψηλό πάνω απ’ όλα τα βουνά, σεβαστή και Ιερά Κοινότητα της πολιτείας του Άθω, αύριο, Δευτέρα, σου δίδεται μία από τις μοναδικές ευκαιρίες στη χιλιόχρονη ιστορία σου να ομολογήσης ότι ο Χριστός είναι Θεός. Είσαι η καρδιά της Ορθοδοξίας. Δείξε λοιπόν στον κόσμο και περιτράνως κήρυξε ότι δεν συμπορεύεσαι με αντίχριστους και με ποδοπατητές της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Το Γένος των Ελλήνων είναι Ορθόδοξο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του αφαιρέση τον σταυρό από όλες τις εκφάνσεις της ζωής του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ