Αρχική » Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε χώρους λατρείας

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε χώρους λατρείας

από kivotos

Αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2015 οι επιθέσεις σε βάρος λατρευτικών χώρων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την «Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα», που συνέβησαν το 2016 και που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκαν 215 περιστατικά -τα περισσότερα αφορούν στον χριστιανισμό-, όταν το 2015 ήταν μόλις 147.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τα 215 περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας (εκκλησίες, συναγωγές, τεμένη, ευκτήριοι οίκοι κ.λπ.) τα 209 αφορούσαν στον χριστιανισμό, με κρούσματα πάσης φύσεως, όπως τυμβωρυχίες/νεκροσυλίες, βανδαλισμούς, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, εμπρησμούς και λοιπές βεβηλώσεις, ενίοτε με ακραία μισαλλόδοξο χαρακτήρα. Μάλιστα, τα 208 από αυτά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με το πιο σοβαρό, το οποίο και προκάλεσε προβληματισμό στους κόλπους της Ιεραρχίας, την επίθεση με βόμβες Μολότοφ εναντίον του κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη. Ένα περιστατικό αφορά στην Καθολική Εκκλησία.

Ρατσιστικού-αντισημιτικού χαρακτήρα ήταν ως επί πλείστον τα πέντε περιστατικά που καταγράφηκαν το 2016 σε χώρους θρησκευτικής σημασίας των ισραηλιτικών κοινοτήτων. Μάλιστα, τα δύο από τα περιστατικά αφορούν σε χώρο λατρείας (βεβήλωση Εβραϊκής Συναγωγής Ιωαννίνων με σβάστικες δύο φορές εντός του έτους).

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους είχε και η μία επίθεση που έγινε σε βάρος μουσουλμανικού χώρου λατρείας.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία, οι πιο πολλές επιθέσεις σημειώθηκαν στη γεωγραφική περιφέρεια της Ηπείρου και χρονολογικά εντός του περασμένου Νοεμβρίου.

Από τις επιθέσεις, μόνο ένα μικρό ποσοστό εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξιχνιάστηκαν μόνο 73 περιστατικά (ποσοστό 34%), ενώ για 142 (ποσοστό 66%) οι έρευνες δεν απέδωσαν.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία και για τον αριθμό των ναών και των ευκτήριων οίκων που υπάρχουν στη χώρα μας.  Επί του συνόλου των Μητροπόλεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, σήμερα υπάρχουν 9.799 ενοριακοί και μοναστηριακοί ναοί, ενώ η Καθολική Εκκλησία διαθέτει 241 ναούς και Ιερές Μονές.

Από την άλλη, οι νομίμως αδειοδοτημένοι χώροι λατρείας μη χριστιανικών θρησκευτικών κοινοτήτων ανέρχονται σήμερα στους είκοσι και ανήκουν στις θρησκευτικές κοινότητες των βουδιστών (7), των ινδουιστών (3), του Ισλάμ (4, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσοι λειτουργούν στη Θράκη, τη Ρόδο, και την Κω) και των Μπαχάι (6).

Την ίδια στιγμή, οι νομίμως αδειοδοτημένοι χώροι λατρείας χριστιανικών κοινοτήτων-ομολογιών ανέρχονται σε 500.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η παρούσα έκθεση έχει παιδευτικό χαρακτήρα. «Συναντιέται, έτσι, η πολιτική θρησκευμάτων με την πολιτική παιδείας, καθώς, τελικά, η διαμόρφωση μιας συνείδησης σεβασμού του Άλλου, εκείνου που διαφέρει, είναι ζήτημα παιδείας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, «για να σεβαστείς τον άλλον, πρέπει πρώτα να σέβεσαι τον εαυτό σου και να νιώθεις ασφαλής στην ταυτότητά σου, ώστε να μπορείς να συζητήσεις, να κατανοήσεις και να αποδεχθείς τη διαφορετικότητα, που αποτελεί πλούτο για μια κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, αναφέρει, σχετικά με το θέμα του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας: «Φυσικά, όσο θετικά και εάν διάκειται το ελληνικό κράτος προς το θρησκευτικό φαινόμενο, όπως πολύ σοφά ορίζεται στο Σύνταγμά μας, “κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους”. Αυτή η πρόβλεψη θα αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη στα χρόνια που έρχονται για τη διασφάλιση της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής ειρήνης».

 

ΑΡΙΘΜΟΙ

  • 215 επιθέσεις σε βάρος θρησκευτικών χώρων σημειώθηκαν πέρυσι. Το 2015 ήταν 147.
  • 208 αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και 1 στην Καθολική.
  • 5 στον ιουδαϊσμό.
  • 1 στον μουσουλμανισμό

9.799 ενοριακοί και μοναστηριακοί ναοί καταγράφονται στις Ορθόδοξες Μητροπόλεις σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπολογίζονται ξωκλήσια, παρεκκλήσια κ.ά.

241 ναούς και ιερές μονές διαθέτει στην Ελλάδα η Καθολική Εκκλησία

 

Άλλοι χριστιανικοί χώροι λατρείας *

Αγγλικανική Εκκλησία: 5

Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία: 1

Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία: 5

Εκκλησία των Ορθοδόξων Αρμενίων: 10

Ευαγγελική Εκκλησία των εν Ελλάδι Γερμανόγλωσσων: 3

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία: 37

Κοινωνία Ελευθέρων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδος: 60

Χριστιανική Ασσυριακή Εκκλησία: 1

Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία: 3

Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής: 89

Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής: 18

Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι): 3

Αντβεντιστές: 10

Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά: 75

 

*και άλλες θρησκευτικές ομάδες, με μικρότερο αριθμό πιστών, φθάνοντας συνολικά στους 500 θρησκευτικούς χώρους.

 

20 χώροι λατρείας άλλων θρησκειών

Βουδισμός: 7

Ινδουισμός: 3

Ισλάμ: 4 (δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι λειτουργούν στη Θράκη, τη Ρόδο και την Κω)

Μπαχάι: 6 (σύγχρονη, μονοθεϊστική θρησκεία, που ιδρύθηκε στο Ιράν)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ