Στις 2 Δεκεμβρίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β, ευρισκόμενος στην Ρωσική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργανώνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, για την 100ετηρίδα της επανιδρύσεως του Πατριαρχείου Μόσχας και, ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ.Κυρίλλου, εκφώνησε προσφώνηση ενώπιον της Ιεράς Σύνοδου της Ιεραρχίας της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, απευθυνόμενος προς την Ρωσική Ιεραρχία, επεσήμανε ότι προσήλθε «μαζί με τους προκαθημένους και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και τις συνοδείες τους, ίνα με την ευκαιρία της πανηγυρικής αυτής τελετής, εν ενί στόματι και μιά καρδία, ανυμνήσωμε και δοξολογήσωμε τον Τριαδικό Θεό για την ευστάθεια και την πρόοδο εν τη πίστει της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας....». Συμπλήρωσε δε, λέγοντας, πως «αυτόν τον θρίαμβο της Εκκλησίας της Ρωσίας ήλθα και εγώ να συνεορτάσω μαζί σας, όπως και οι προκαθήμενοι των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά των συνοδειών τους. Ήλθα και εγώ να κλίνω γόνυ και να προσευχηθώ για τους μακαρίους Πατριάρχες της, Άγιο Τύχωνα και Σέργιο, οι οποίοι, πηδαλιουχούντες το κλυδωνιζόμενο σκάφος της Ρωσικής Εκκλησίας, το οδήγησαν σε εύδιο λιμένα και στερέωσαν την Πατριαρχική τιμή και αξία. Το έργο τους συνέχισαν οι διάδοχοί τους Αλέξιος ο Α', Ποιμήν και Αλέξιος ο Β' και συνεχίζετε αξίως Υμείς, αγαπητέ Αδελφέ και Συλλειτουργέ Αγιώτατε Πατριάρχα Κύριε Κύριε Κύριλλε, μετά της περί Υμάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας».

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, είπε πως «η Εκκλησία της Ρωσίας στεφανώθηκε με πλήθος μαρτύρων με προεξάρχοντα τον εν μαρτυρίω τελευτήσαντα Πατριάρχη Άγιο Τύχωνα. Ουδέποτε διέκοψε τους δεσμούς της με τον λαό, αλλά στάθηκε στο πλευρό του και διήλθε μαζί του τις συμπληγάδες των ατελείωτων δοκιμασιών.... Ήλθα και εγώ να κλίνω γόνυ και να προσευχηθώ για τους μακαρίους Πατριάρχες της, Άγιο Τύχωνα και Σέργιο, οι οποίοι, πηδαλιουχούντες το κλυδωνιζόμενο σκάφος της Ρωσικής Εκκλησίας, το οδήγησαν σε εύδιο λιμένα και στερέωσαν την Πατριαρχική τιμή και αξία».

Τέλος, ευχήθηκε τα εξής: «Εύχομαι δια των πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, την οποία εκπροσωπώ, να εορτάση η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας και έτι πλείονα ιστορικά ιωβηλαία, στερεώνουσα και ευαγγελίζουσα τον άγιο και πιστό Ρωσικό λαό του Θεού, προς σωτηρίαν αυτού και διηνεκή δοξολογίαν του ονόματος του Τριαδικού Θεού».

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος, ανέφερε ότι έχει φέρει μαζί του ένα ιστορικό κειμήλιο, το οποίο θα προσφέρει ως δώρο προς την Ρωσική Εκκλησία. «Αγιώτατε, θέλω να σας προσφέρω, με πολύ συγκίνηση, το ωμοφόριο της μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητας του 16ου αιώνος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας αγίου Μελετίου Πηγά. Με το ωμοφόριο αυτό, ο Πατριάρχης Μελέτιος υπέγραψε το 1586 τον Πατριαρχικό Τόμο, για την ανασύσταση του Πατριαρχείου και, σήμερα, το παραδίδω στα χέρια σας», είπε απευθυνόμενος προς τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας κ.κ. Κύριλλο.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης κ.κ.Κύριλλος, απάντησε πως νιώθει μεγάλη χαρά για το ιστορικό κειμήλιο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του. «Αυτό το σημαντικό δώρο, από αύριο θα τοποθετηθεί στο μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος, για να μας υπενθυμίζει πάντοντε την σημερινή ημέρα αλλά και το τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραλαμβάνοντας το ωμοφόριο.