Του Ιωσήφ Κόκκινου

 

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση του Aρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου να παραιτηθεί μέσα στο 2018. Ο κ. Δημήτριος. όπως είχε γίνει γνωστό από τον περασμένο Αύγουστο, ήθελε να αποχωρήσει με την συμπλήρωση των 90 χρόνων του, και βεβαίως μετά τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Ground Zero» των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», ο κ. Δημήτριος με επιστολή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε τοποθετήσει την παραίτησή του το Ιούλιο του 2018. Όμως, τους τελευταίους μήνες η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έχει εγκλωβιστεί σε οικονομικό και όχι μόνο αδιέξοδο, με συνέπεια οι ομογενείς να βάλουν κατά του Δημήτριου και να ζητούν την χωρίς καθυστέρηση παραίτησή του, με τους περισσότερους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς να αρνούνται να συνεισφέρουν οικονομικά.

Τον περασμένο μήνα πάντως και κατά την Σύνοδο του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρείχε πλήρη στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κατηγορώντας μάλιστα τα ΜΜΕ για άδικη επίθεση στο πρόσωπό του. Η θέση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ότι ήταν μια συμφωνημένη κίνηση ώστε να εκτονωθεί η ένταση μέχρι την παραίτηση και να μην κυριαρχήσει  η διαδοχολογία, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Αρχιεπισκοπή και την ομογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημήτριος  με άνεση χρόνου πλέον θα μπορεί να οργανώσει την αποχώρησή του,  την οποία  αναμένεται να ανακοινώσει και στην επόμενη κληρικολαική συνέλευση της Αρχιεπισκοπής,  που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο Ιούλιο.

Αρχικά, και πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Φανάρι είχε ζητήσει από τον Δημήτριο  να παραιτηθεί και να ονομαστεί μητροπολίτης Ηρακλείας  ώστε να είναι ο πρώτος τη τάξει ιεράρχης του Πατριαρχείου. Την πρόταση αυτή αρνήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ο  οποίος φαίνεται να προτιμά την λύση που είχε ακολουθήσει ο μακαριστός προκάτοχος του Ιάκωβος, ο οποίος  είχε αποφασίσει να παραιτηθεί  με ορίζοντα ενός έτους.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ως συνέχεια μιας μακρόχρονης προβληματικής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Προβληματική που ξεκίνησε με την διαδοχή του Ιακώβου από τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, που επίσης είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ομογενών οι οποίοι και πέτυχαν την παραίτηση του και την εκλογή του κ .Δημήτριου.

Πάντως έστω και άτυπα έχει αρχίσει η διαδοχολογία, με τους μητροπολίτες Προύσσης Ελπιδοφόρο και Γαλλίας Εμμανουήλ, να φέρονται ως επικρατέστεροι αντικαταστάτες του κ. Δημήτριου χωρίς να αποκλείεται και πρόσωπο έκπληξη.

 

«Πάγωσε» ο Άγιος Νικόλαος

Στο μεταξύ τα έργα κατασκευής του Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο «Σημείο Μηδέν» στην Νέα Υόρκη σταμάτησαν, μετά από καταγγελία της σύμβασης στην οποία προέβη η κατασκευάστρια εταιρεία Skanska.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έλαβαν την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου την καταγγελία, με την εταιρία να δηλώνει ότι δεν έχει τηρηθεί το συμβόλαιο και οι όροι πληρωμής. Η εταιρία σημειώνει ότι θα διεκδικήσει τις οφειλές από την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής με κάθε μέσο, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Σε επικοινωνία της «Κιβωτού της Ορθοδοξίας» με την Skanska, η εταιρία μας δήλωσε πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει τις εργασίες ανοικοδόμησης «εν γνώσει των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων της Αρχιεπισκοπής». Τονίζει μάλιστα πως συνεργάστηκε με την Αρχιεπισκοπή ώστε να παραταθούν οι προθεσμίες πληρωμών και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, καθόσον συνεχιζόταν το έργο. Παρόλα αυτά που όπως φαίνεται δεν απέδωσαν, το έργο πλέον έχει παγώσει, αν και η εταιρία δηλώνει πως παραμένει στη διάθεση της Αρχιεπισκοπής και πως θεωρεί σίγουρο, ότι αυτή θα βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του ναού.

Πάντως ο ιερός ναός αποτελεί μια πολυδάπανη κατασκευή για την οποία ήδη έχουν διατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 40 εκατομμύρια δολάρια ενώ χρειάζονται αλλά 40 για την αποπεράτωση! Η κατασκευή του όμως, σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Καλατράβα, εφόσον ολοκληρωθεί, θα προσφέρει στην Ορθοδοξία αλλά και ειδικά στην αμερικανική ομογένεια, έναν σπάνιου κύρους τόπο λατρείας. Καθώς, θα είναι ο μοναδικός που, στη αρχική του μορφή, καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και ο μοναδικός (στη σύγχρονη όψη του) σε ένα χώρο, που αποτελεί πλέον βασικό ιστορικό ορόσημο για τις ΗΠΑ.