Αρχική » Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής: Ίσες ευκαιρίες στην κρίση

Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής: Ίσες ευκαιρίες στην κρίση

από kivotos

Του Γιώργη Μυλωνά

 

Μπαίνοντας στη Στοά της Σοφοκλέους, ακριβώς δίπλα από το πρώην Χρηματιστήριο, στεγάζεται ένα εκπαιδευτήριο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα μεγάλα ιδιωτικά. Εκεί η Εκκλησία «επενδύει» στο μέλλον του τόπου, βοηθώντας τα παιδιά από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Αθόρυβα, αλλά με βήματα σταθερά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής, παρέχοντας ενισχυτική διδασκαλία δωρεάν σε όλους τους μαθητές.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός φροντιστηρίου γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των πιστών, εξηγεί στη «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο διευθυντής του εκπαιδευτηρίου, κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης: «Στο ξεκίνημα της κρίσης, πήγαιναν άνεργοι γονείς στον Αρχιεπίσκοπο, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα του φροντιστηρίου. Ο Μακαριώτατος έβλεπε την αγωνία του κόσμου που αναζητούσε τρόπο να συμπαρασταθεί στα παιδιά του κι αδυνατούσε».

Το εγχείρημα ξεκίνησε στη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, στου Ψυρρή, όπου ο διευθυντής της, κ. Ανδρεάδης, μαζί με μια ομάδα εθελοντών καθηγητών συγκέντρωσαν την πρώτη χρονιά, χωρίς καμιά διαφήμιση, 140 παιδιά. Πολλά από αυτά ξεκίνησαν από τις τάξεις του Γυμνασίου και τώρα δίνουν εξετάσεις για να μπουν στα Πανεπιστήμια. «Αυτή η όμορφη μαγιά των πρόθυμων δασκάλων μεγάλωσε και συνεχίζουμε με 300 και πλέον παιδιά από τη Σοφοκλέους, σε έναν χώρο 600 τ.μ., όπου καλύπτουμε όλα τα γνωστικά πεδία της εκπαίδευσης», αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.

Η προσπάθεια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στοχεύει να δώσει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά των οποίων οι οικογένειες μαστίζονται από τις επιπτώσεις τις κρίσης. Έτσι, δεν αποκόπτεται η πρόοδός τους και μπορούν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους ένα καλύτερο μέλλον. Μαθητές από κάθε περιοχή της Αττικής, από το Πέραμα έως τη Μεταμόρφωση, φτάνουν κάθε απόγευμα, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αλλά και να διαβάσουν ή να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια στο αναγνωστήριο. «Ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνει κάλεσμα σε όλους, χωρίς να ζητά πιστοποιητικό “θρησκευτικών φρονημάτων”. Δεν ρωτάμε ούτε ενορία ούτε αν είναι πιστοί. Ξένα, αλλόθρησκα, έγχρωμα, παιδιά με μαντίλα, όλα όσα έχουν θέληση έχουν δικαίωμα στη γνώση κι εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τα βοηθήσουμε», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης, που με συγκίνηση αναφέρεται στο έργο των περίπου 80 εκπαιδευτικών που εθελοντικά προσφέρουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο: «Πολλοί νέοι καθηγητές, χτυπημένοι από την ανεργία, θέλουν να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία, έστω και χωρίς αμοιβή. Στις μεγάλες τάξεις, όμως, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, έχουμε συνταξιούχους δασκάλους, με τεράστια πείρα 25-30 χρόνων, που δε θέλουν να κάτσουν σπίτι τους, να αποσυρθούν! Βλέπουμε τους εκπαιδευτικούς μας να δίνουν μάχη για αυτά παιδιά και να αμείβονται από τις επιτυχίες τους. Αυτό μονάχα είναι το κέρδος τους!».

Μαθητές από κάθε περιοχή της Αττικής, από το Πέραμα έως τη Μεταμόρφωση, φτάνουν κάθε απόγευμα, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα

«Όταν ανέλαβα παιδιά της Γ’ Λυκείου, φοβήθηκα, γιατί είναι τάξη με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Βρήκα, όμως, παιδιά σεβαστικά, που σε συγκινούν και βρίσκονται συνειδητά στην τάξη, όχι επειδή τους έστειλαν από το σπίτι, αλλά γιατί θέλουν να πετύχουν», λέει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» η φιλόλογος κ. Μαρία Μακροπούλου, η οποία έχει εργασθεί και στον ιδιωτικό τομέα, και συμπληρώνει: «Εμείς, από την πλευρά μας, πέρα από τη δουλειά που γίνεται εδώ, προσπαθούμε να μιλάμε με τους μαθητές μας, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε ότι τους απασχολεί κάτι, ένα προσωπικό θέμα, ένα ιατρικό πρόβλημα, οτιδήποτε δυσάρεστο αντιμετωπίζουν σπίτι».

Κάθε μήνα προβλέπεται συνέλευση των καθηγητών στη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, όπου οι δάσκαλοι συζητούν για την πρόοδο των παιδιών και εξετάζουν πώς μπορούν να τα ενισχύσουν. Παράλληλα, καθηγητής της Παιδαγωγικής έρχεται στο φροντιστήριο και συζητά με τους συναδέλφους του νέες μεθόδους διδασκαλίας.

Μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα και με τα σχολεία κλειστά για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τα τμήματα του Φροντιστηρίου λειτουργούν κανονικά, διεξάγοντας διαγωνίσματα με το σύνολο των καθηγητών και των μαθητών. Τα μαθήματα που προσφέρονται καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των μαθητών, όχι μόνο για τα φιλολογικά, την Ιστορία και τα Μαθηματικά, αλλά και για τη Φυσική, τη Βιολογία και τα ειδικά μαθήματα.

Μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα και με τα σχολεία κλειστά για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τα τμήματα του Φροντιστηρίου λειτουργούν κανονικά, διεξάγοντας διαγωνίσματα με το σύνολο των καθηγητών και των μαθητών

«Σε κάποιες ειδικότητες με ιδιαιτερότητες συνεργαζόμαστε και με σχολές του Πανεπιστημίου. Φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, εκπαιδευτικοί απ’ όλα τα γνωστικά αντικείμενα θέλουν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν στο έργο της Αρχιεπισκοπής. Κάθε δάσκαλος έχει 4 ώρες την εβδομάδα και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν περισσότερες», αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης, που πέρυσι ενέταξε στο πρόγραμμα διδασκαλίας και το μάθημα της Πληροφορικής: «Στόχος μου είναι, φεύγοντας από εδώ, τα παιδιά να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, γι’ αυτό και προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με εταιρείες πιστοποίησης προγραμμάτων, προκειμένου να βγουν ενισχυμένα στην αγορά εργασίας».

Όπως περιγράφει στην «Κιβωτό» ο διευθυντής του φροντιστηρίου, πολλοί από τους μαθητές αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. «Έχουμε νέους που εργάζονται, ενώ υπάρχουν μικρά παιδιά που έρχονται με τα πόδια, γιατί δεν έχουν ούτε για το εισιτήριό τους! Για τον λόγο αυτό, ήρθαμε σε συνεννόηση με την εταιρεία ΜΕΤΡΟ, που εξυπηρετεί τα παιδιά από μακρινές συνοικίες της Αττικής. Εμείς, από την πλευρά μας, συνεργαζόμαστε και με τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής και με διακριτικό τρόπο στέλνουμε πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης στις πιο αδύναμες από τις οικογένειες των μαθητών».

Παρά την υλική συμπαράσταση της Εκκλησίας, ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει με έμφαση: «Θέλουμε τις μεγάλες εταιρείες, που έχουν σχολικά είδη και κινούνται στον χώρο του βιβλίου, να μας συμπαρασταθούν. Πολλοί από τους μαθητές μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ακόμα και για βασικά είδη της γραφικής ύλης, όπως ένα απλό τετράδιο».

 

Και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού…

Μια σημαντική διαφορά του κοινωνικού φροντιστηρίου σε σχέση με τα ιδιωτικά είναι ότι πραγματοποιεί σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού από την Α’ Λυκείου μέχρι και την τελευταία τάξη. Κάθε μήνα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν απαραίτητες πληροφορίες για τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα που τους ενδιαφέρουν, ώστε να οδηγηθούν στην καλύτερη δυνατή επιλογή επαγγέλματος.

Το Φροντιστήριο μεριμνά, όμως, και για την ψυχαγωγία των μαθητών του έξω από αυτό. Καθηγήτρια που διδάσκει σε μαθητές της Α’ Λυκείου ξεκινά από τη φετινή χρονιά θεατρικό εργαστήρι στο πνευματικό κέντρο του Ρουφ, ενώ για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων προβλέπεται διήμερο χειμερινής διαβίωσης στην κατασκήνωση, αλλά και εκδρομή στο Όρος.

Τα ίδια τα παιδιά μιλούν στην «Κ» με ενθουσιασμό γι’ αυτό που περιγράφουν ως «σπίτι» τους. «Έμαθα για το Φροντιστήριο από την ενορία μου, τον Άγιο Δημήτριο, και, για να είμαι ειλικρινής, ήρθα με χαμηλές προσδοκίες. Βρήκα, όμως, ένα περιβάλλον με τρομερή οργάνωση», μας λέει ο Αλέξανδρος, που βάζει τον πήχη ψηλά και φιλοδοξεί να πετύχει στη Σχολή Ευελπίδων. «Ο μαθηματικός ήταν διευθυντής σε ελληνόφωνο σχολείο στη Γερμανία, η καθηγήτρια της Φυσικής έχει εμπειρία 30 χρόνων στην ιδιωτική εκπαίδευση και όλοι οι καθηγητές σε αγκαλιάζουν και θέλουν πραγματικά να προσφέρουν», συμπληρώνει η Μαρία.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και είναι αληθινά εντυπωσιακά. Πέρυσι, από τους 58 συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις, 42 πέτυχαν στα ανώτερα κι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. «Πιάσαμε Νομική, Πολυτεχνείο και Αρχιτεκτονική», λέει με καμάρι για τα παιδιά του ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει με χαμόγελο: «Φέτος δεν μας σταματά τίποτα… Θα χτυπήσουμε Ιατρική!».

 

Πληροφορίες

Στο πλαίσιο του Φροντιστηρίου διδάσκονται μαθήματα όλων των προσανατολισμών και κατευθύνσεων. Η μόνη υποχρέωση των παιδιών είναι η συνέπεια στην παρουσία τους, ενώ για τη συμμετοχή τους εξετάζονται κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Σοφοκλέους 4, Στοά Αθηνών, Τ.Κ. 10559, τηλ. 210-3311270, 210-3245098, fax: 210-3223842


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ