O Πάπας «δεν έχει όγκο στον εγκέφαλο» ήταν η κατηγορηματική διάψευση του Βατικανού, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Nationale Quotidiano. Η εφημερίδα υποστήριζε πως ο Φραγκίσκος έχει καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο, για τον οποίο επισκέφθηκε Ιάπωνα γιατρό (τον Takanori Fukushima) στην Τοσκάνη.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι προχώρησε στην ανακοίνωση πως «ο Πάπας συνεχίζει όπως πάντοτε την έντονη δραστηριότητά του».
«Η διάδοση αβάσιμων φημών είναι βαρύτατα ανεύθυνη και ανάξια κάθε προσοχής» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Ο εκδότης της εφημερίδας πάντως, ο Αντρέα Κανίνι, επέμεινε και μετά τη διάψευση. Υποστήριξε πως η διάψευση είναι κατανοητή, όμως ανέφερε πως επιμένει στις πληροφορίες του και πως είχε προηγηθεί «βαθιά περισυλλογή» πριν δημοσιεύσει τις πληροφορίες, λέγοντας πως το έκανε με «αίσθημα ευθύνης» και πως το κοινό όφειλε να γνωρίζει το ζήτημα επειδή «ό,τι ισχύει για αρχηγούς κρατών ισχύει και για τον Ποντίφικα». Το δημοσίευμα υποστήριζε σε κάθε περίπτωση πως ο όγκος δεν χρειάζεται επέμβαση και μπορεί να θεραπευτεί.

Βέβαια στη συνέχεια και ο ίδιος ο γιατρός, ο Fukushima, γνωστός νευροχειρούργος, ο οποίος αυτή την εποχή είναι επισκέπτης καθηγητής στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, διέψευσε την ιστορία λέγοντας πως «ποτέ δεν έχω εξετάσει ιατρικά τον Πάπα».

Άλλες εφημερίδες της Ιταλίας ανέφεραν πως το δημοσίευμα έγινε για να προκαλέσει αναταραχή στην σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων από όλο τον κόσμο η οποία γίνεται αυτές τις μέρες στην χώρα.