Ο Άγιος Γεώργιος ο Φουστανελάς, από τα Ιωάννινα, ανακηρύχθηκε σήμερα σε ειδική τελετή προστάτης Άγιος της Προεδρικής Φρουράς.

Στην τελετή πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πρέπει αυτούς τους στόχους, που αφορούν την προστασία του έθνους μας, του λαού μας και της πατρίδας μας, να τους κάνουμε κοινή μας συνείδηση. Πριν απ' όλα, πάνω απ' όλα η αγάπη για την πατρίδα, η αφοσίωση στο καθήκον».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε ακριβώς επειδή δεν δέχθηκε να αλλάξει το πιστεύω του, δεν δέχθηκε να απαρνηθεί την πίστη του.

«Τούτο για την Προεδρική Φρουρά έχει τεράστια σημασία, γιατί δείχνει αυτό που πάντοτε η Προεδρική Φρουρά, από τότε που συστάθηκε ως σήμερα, πράττει» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Ιερώνυμος τέλεσε την ακολουθία της καθιέρωσης του εικονοστασίου-προσκυνηταρίου του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στον τρόπο που χτίζονταν οι ναοί από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και φθάνοντας μέχρι σήμερα, εξήρε το εκκλησιαστικό ήθος και την παράδοση που ήταν ορατά ακόμη και στον τρόπο που οικοδομούνταν οι ναοί, όσο μικροί κι αν ήταν.

«Στον άνθρωπο δεν είναι τόσο ουσιαστικό το εξωτερικό, αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβεται εσωτερικά» σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στα εκκλησάκια και στις μονές επί Τουρκοκρατίας, αλλά και στην ενδυμασία της εποχής, τονίζοντας πως «η φουστανέλα είναι ένα σύμβολο του αγώνα και της απόκτησης της ελευθερίας».