Αρχική » Τριπλή παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Τριπλή παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

από ikivotos.gr

Με εγκύκλιο του προς την Ομογένεια ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέρεται σε τρία σημαντικά θέματα που είναι το Οικουμενικό πατριαρχείο, η Κύπρος και το Σκοπιανό. 

Για το Φανάρι αναφέρει ο κ. Δημήτριος: ΤοΟικουμενικό μας Πατριαρχείο στερείται βασικών θρησκευτικών ελευθεριών και αυτό αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τη Μητέρα Εκκλησία και την συνέχιση του έργου που επιτελεί ανά τους αιώνες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ομογένεια στις ΗΠΑ αγωνίσθηκε, αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, για την αναγνώριση του Οικουμενικού τίτλου και ρόλου του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.  Βαρθολομαίου, για τη νομική υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αλλά και την εν γένει απρόσκοπτη εξάσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία. Ηγετικό ρόλο στη κατεύθυνση αυτή έχει το Τάγμα του Αγίου Ανδρέου των Αρχόντων οφικιάλων του Πατριαρχείου στην Αμερική.

Για την Κύπρο επεσήμανε: Το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, τόπος αγίων και μαρτύρων της Εκκλησίας μας και η Δημοκρατία της Κύπρου, στερείται από το 1974 του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων. Η εισβολή αυτή είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρών, αγνοουμένων και προσφύγων, είχε βεβηλώσεις ναών, μνημείων και κοιμητηρίων. Οι πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες εξευρέσεως μιας δικαίας λύσεως δεν έχουν μεν καρποφορήσει αλλά κρατούν το θέμα ανοικτό. Η Ομογένειά μας, η Ελληνορθόδοξη κοινότητα και η Ιερά Αρχιεπισκοπή πρωτοστατούν εδώ και 44 χρόνια στον δίκαιο αυτό αγώνα και ασφαλώς θα τον συνεχίσουν μέχρι τελικής δικαιώσεως.

Για τα Σκόπια σημειώνει: Το 1991, η νότια επαρχία της τότε Γιουγκοσλαβίας αποκαλούμενη ΓιουγκοσλαβικήΔημοκρατία της Μακεδονίας, αποσχίσθηκε και κήρυξε την ανεξαρτησία της υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έτσι ιδιοποιήθηκε αυθαιρέτως τον ιστορικό όρο Μακεδονία, που είναι ελληνική λέξη και αναφέρεται στο ιστορικό βασίλειο και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων υπό τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο, ως αδιαμφισβήτητο μέρος του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το 1992 άρχισε ένας αγώνας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ανά την οικουμένη Ομογένεια.
Εδώ στην Αμερική η Ομογένειά μας, οι σύλλογοι και οργανώσεις μας, με πρώτη την Παμμακεδονική, συνεχίζουν ημέρα και νύκτα την ιερή προσπάθεια στο ζήτημα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. και μάλιστα τώρα που παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα για την επίλυση του θέματος και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας, που σέβεται τόσο την ιστορία όσο και την γεωγραφία και την εθνολογική αλήθεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ