Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, υποδέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο τον διευθυντή της Βibliotheca Alexandrina (Νέα Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας) Dr. Mostafa El Feki, συνοδευόμενο από την αντιπρόεδρο του Ιδρύματος και τους 17 τομεάρχες όλων την τμημάτων της.
Ο καθηγητής κ. El Feki, με μεγάλη εμπειρία στον πολιτικό και πολιτιστικό τομέα, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο προκειμένου να γνωρίσει από κοντά την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Kατά την συνάντησή τους ο  κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στους ισχυρότατους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο βιβλιοθήκες, αφού και οι δύο είναι προϊόντα της ελληνικής σκέψης και παιδείας.

Ως γνωστόν, κατά την Ελληνιστική Περίοδο ο μαθητής του Αριστοτέλη και φιλόσοφος, Δημήτριος ο Φαληρεύς ίδρυσε την περίφημη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, επί διακυβέρνησης Πτολεμαίου Α΄ (Σωτήρα). Η δε Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, ακολουθώντας την τύχη του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην ιστορική πορεία του στο διάβα του χρόνου, έχει πρωτοχριστιανικές ρίζες και αποτελεί πιθανόν προέκταση της αρχαίας, πλούσιας και ξακουστής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. El Feki παρέδωσε στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο δύο ακόμη συντηρημένα και ψηφιοποιημένα χειρόγραφα της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, του 17ου αιώνος, τα οποία αποκαταστάθηκαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Τμήματος Συντήρησης Χειρογράφων, της Νέας Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

Η συντήρηση των χειρογράφων πραγματοποιείται με την ευγενή χορηγία του «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη», συμβάλλοντας καθοριστικά στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αξίζει να αναφερθεί η σπουδαία συμβολή στην όλη προσπάθεια, του Διευθυντή του «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη» στην Κύπρο, βυζαντινολόγου καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μπακιρτζή.