Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία συνέρχεται εκτάκτως την Παρασκευή θα κληθεί να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει για το Σκοπιανό η Εκκλησία  στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αττική την επόμενη εβδομάδα.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης στον Λευκό Πύργο τη Κυριακή προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Ιεραρχία και κυρίως στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου ο οποίος μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε χαμηλούς τόνους.

Η στάση του αυτή επικρίθηκε από πολλούς ιεράρχες  και έφερε σε αμηχανία τον κ.Ιερώνυμο ο οποίος συγκάλεσε την ΔΙΣ. Την προηγούμενη την σύγκληση της Ιεραρχίας είχε ζητήσει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Ανθιμος προκειμένου η Εκκλησία να επανακαθορίσει την στάση τους.

Πολλά θα εξαρτηθούν ν από το τι θα γίνει σήμερα στο Νταβός , με τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να του ζητήσει με έμμεσο τρόπο να μην προχωρήσει σε αλλαγή στάσης της Εκκλησίας και για το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ο κ.Ιερώνυμος έχει ταχθεί υπέρ του ονόματος των Σκοπίων χωρίς τον όρο Μακεδονία  και ταυτόχρονα κατά των συλλαλητηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιμείνει στη θέση του αυτή αλλά φοβούμενος αντιδράσεις της ιεραρχίας θα ζητήσει την κε νέου τοποθέτηση της ΔΙΣ βάσει των νέων δεδομένων που δημιούργησε το συλλαλητήριο.

Στις προθέσεις του είναι η έκδοση ανακοίνωση  που θα ενημερώνει τους πιστούς για το θέμα  χωρίς να επιδιώκει τη χειρογωγησή τους.