Αρχική » Σήμερα η Διαρκής Έκτακτη Σύνοδος για το Σκοπιανό

Σήμερα η Διαρκής Έκτακτη Σύνοδος για το Σκοπιανό

από ikivotos.gr

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με κεντρικό θέμα το Σκοπιανό, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ξεκαθαρίζει εκ νέου πως η Εκκλησία δεν υποχωρεί στην παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».

«Δεν υποχωρούμε στο όνομα παραχώρησης της Μακεδονίας», διεμήνυσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θέτοντας το ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, «το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, μιλάει για πόλεις, μιλάει για πολλά πράγματα».

«Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις» είπε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός και όπως αναμένεται, επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής των ιεραρχών.

Την ίδια στιγμή, η ΔΙΣ συγκαλείται και στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος και στον απόηχο των δηλώσεων του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί.

Η προηγούμενη Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η μη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγων του, αλλά ως προς τα συλλαλητήρια ο κ. Ιερώνυμος είχε πάρει θέση κατά της διοργάνωσής τους.

Στη σημερινή δωδεκαμελή ΔΙΣ μετέχουν τρεις μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι ταυτόχρονα, κλείδωσε και η ημερομηνία του νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα, για την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 14.00, κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία της πΓΔΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ