Σήμερα Τετάρτη 7η και αύριο Πέμπτη 8η Φεβρουαρίου 2018, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται σε έκτακτη Σύγκλησή Της στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα).

Πιο συγκεκριμένα, από τις 6:30 έως τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου. Στη συνέχεια, στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήριο Ι­ε­ρά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Ακολούθως θα υλοποιηθεί η από 9.1.2017 Συνοδική Απόφαση περί Απονομής Τιμητικής Διακρίσεως στον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη συμπληρώσει δεκαετίας από της εκλογής Αυτού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, σύμφωνα με το προβλεπόμενο τελετουργικό. 

Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ι­ε­ράς Συνόδου της Ι­ε­ραρ­χί­ας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους.

Κατόπιν θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει εκ των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και θα εκλεγούν τα μέλη της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της κενής Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων ως και των δύο κενών θέσεων Βοηθών Επισκόπων παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Την επομένη μέρα, Πέμπτη 8η Φεβρουαρίου, στοις 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Στη συνέχεια θα παρουσιασθεί η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου με θέμα «Τροποποίησις Κανονισμού περί Εφημερίων και Διακόνων» και η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ με θέμα: «Σχέδιον Κανονισμού περί Διοικητικής Διαδικασίας».

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.