Μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αντέξει ούτε και θα δεχθεί «άλλη επιπλέον εξαθλίωση και ταλαιπωρία, ειδικά σε επίπεδο εθνικό» έστειλε ο Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην προσφώνησή του κατά την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. 

Ο περήφανος  ελληνικός λαός καθ’όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως υπέδειξε και συνεχίζει να υποδυκνεί η θαυμαστή δύναμη, ιώβια υπομονή, αλλά και μία ταπεινωτική πειθαρχία απέναντι στις προκλητικές, πολλές φορές, διεθνείς «συστάσεις» και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό που απαιτεί και ζητά είναι ο εύλογος σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματά του και η πιστή διατήρηση της ταυτότητος του κράτους και των εθνικών του δικαίων, το οποίο και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος, παρά την αρχική του στάση για το συλλαλητήριο για την Μακεδονία και
τις αποστάσεις που κράτησε για τη συμμετοχή τόσο σε αυτό του Λευκού Πύργου, όσο και σε εκείνο του Συντάγματος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την «άρτια και σωστή διαχείριση στο ευαίσθητο αυτό μείζονος εθνικής σημασίας θέματος».

Επανέλαβε, δε, ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή και απαθής «όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδος μας. Άλλωστε, η Εκκλησία ποτέ δεν αδιαφόρησε για τα εθνικά ή και κοινωνικά ζητήματα της κάθε ιστορικής περιόδου, αλλά βοήθησε άμεσα η έμμεσα στην συνειδητοποίηση και εν τέλει στην επίλυσή τους» αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δουλειά της να διοργανώνει συλλαλητήρια.

Με αφορμή, τέλος, τη συμπλήρωση 10 ετών από τη στιγμή της εκλογής του στη θέση του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο τρίπτυχο «ενότητα», «αγάπη» και «προσφορά».