Αρχική » Εις το όνομα της Μακεδονίας

Εις το όνομα της Μακεδονίας

από ikivotos.gr

Του Πάνου Ευαγγέλου

Καταλυτική είναι η παρουσία πλέον της Εκκλησίας για τις εξελίξεις στο «Σκοπιανό». Μετά τα μπρός – πίσω του Αρχιεπισκόπου για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, τελικά με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας θα συμμετάσχει στην αυριανή συγκέντρωση στην οποία –εκτός απροόπτου- θα απευθύνει χαιρετισμό ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Ο κ. Ιερώνυμος υποχώρησε από τις αρχικές του θέσεις για τη χρησιμότητα των συλλαλητηρίων και πλέον το σύνολο των ιεραρχών –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, πολλοί έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος σε αυτές αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στη διευκόλυνση των πολιτών, προκειμένου να φτάσουν στην Αθήνα.

Ο κ.Ιερώνυμος –μπροστά σε αυτή την τεράστια κινητοποίηση- φαίνεται να μετάνιωσε που ειρωνεύτηκε δημόσια τους ιεράρχες που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο, αφού εν όψει του συλλαλητηρίου δέχτηκε στο γραφείο του τους  διοργανωτές του.

Οπως ανακοινώθηκε, ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε στους διοργανωτές τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων. Σημείωσε, δε, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει σε αυτό, δια του αντιπροέδρου της Δ.Ι.Σ., Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ., πλαισιουμένου από τους μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο.

Σε ό,τι αφορά τώρα την αυριανή συγκέντρωση, ήδη πολλές μητροπόλεις δηλώνουν επισήμως ότι θα πάρουν μέρος σε αυτή και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα πρέπει να επικοινωνούν με τους ιερείς των ενοριών τους.

Η μητρόπολη Κορίνθου με ανακοίνωσή της τονίζει «ότι η συμμετοχή του Λαού στο συλλαλητήριο της Κυριακής 4ης Φεβρουαρίου 2018 κρίνεται απαραίτητη για την έκφρασι της ενότητος, του Πατριωτικού σθένους, της ομοψυχίας αλλά και της ευθύνης έναντι των επερχομένων γενεών ότι δεν παρεδώσαμε ‘’αμαχητί’’ ό,τι κληροδότησαν σ᾿ εμάς με ποταμούς αιμάτων και εκατόμβες θυμάτων οι ‘’ήρωες’’ Πρόγονοί μας».

Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε και ο μητροπολίτης Κίτρους, ο οποίος όπως ανακοίνωσε θα συμμετάσχει στο μεγάλο εθνικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την προσεχή Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος προέτρεψε τους ιερείς και τους πιστούς να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια.
Το παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα δώσει ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Στην ανακοίνωσή του ο κ.Νικόλαος αναφέρει:

Πολλοί ρωτούν για το αν υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Επειδή διάφορες δηλώσεις και τοποθετήσεις και από εκκλησιαστικής πλευράς έχουν προκαλέσει σχετική σύγχυση, θα ήθελα να πω στην αγάπη σας δύο λόγια.

Ενα αγνό πατριωτικό συλλαλητήριο, που μάλιστα στηρίζει τα όσα έχει πει η Ιερά Σύνοδος στη σχετική Ανακοίνωσή της, αποτελεί, όπως και οι εκλογές ή ένα δημοψήφισμα, έκφραση της λαϊκής βούλησης, αρκεί να μην το κακοποιήσουν ακρότητες και κρυφές ποταπές σκοπιμότητες.

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, άσχετα με τους λόγους που ακούσθηκαν, ήταν μία συγκλονιστική λαϊκή κραυγή, μια φωνή αναστεναγμού πανεθνικού διαμετρήματος, ό,τι καλύτερο είδε η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια.

Ο τρόπος της αντίδρασης και της πολεμικής αυτών που το απορρίπτουν, από μόνος του φανερώνει τη σημασία και την αξία του.
Ευκαιρία να μαζευτούμε όλοι μαζί και στην Αθήνα και να διατρανώσουμε την αγάπη μας στην πατρίδα και την ανάγκη μας για εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Αρκετά έχουμε πληρώσει τα λάθη μας. Καιρός να ορθώσουμε ως λαός όλοι μαζί το ανάστημά μας και να αναστήσουμε την αξιοπρέπειά μας.
Ρωτούν μερικοί για τον Αρχιεπίσκοπο και τις δηλώσεις του. Ο Αρχιεπίσκοπός μας απλά είπε ότι προτιμάει αυτός τα δύσκολα και όχι τα εύκολα. Δεν είπε να μην κάνουμε εμείς τα εύκολα.

Εμείς λοιπόν θα κάνουμε ως λαός το ευλογημένο και τόσο ωραίο εύκολο, το να βρεθούμε όλοι μαζί και να συμβάλουμε στη δυνατή φωνή του λαού. Αυτό είναι πράγματι εύκολο, αλλά πολύ ουσιαστικό.

Όσοι λοιπόν μπορείτε και το θέλετε, μη διστάσετε να το κάνετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ