Στην τελική ευθεία για την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και των Συνοδικών μπήκε η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, ενώ έγινε η τρίτη σύσκεψη όλων των φορέων στα γραφεία της Μητρόπολης όπου και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη των εκλεκτών καλεσμένων.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς απηύθυνε κάλεσμα την κοινωνία της ακριτικής μας περιοχής να πλαισιώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και να συμμετέχει στο μεγάλο γεγονός, τη Συνοδική Θεία Λειτουργία και το Συνοδικό Μνημόσυνο όπου θα διεξαχθεί Παρασκευή και Σαββάτο, στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Ο κ.κ.Σεραφείμ τόνισε στις δηλώσεις του στους τοπικούς δημοσιογράφους ότι όλοι όσοι παρευρεθήκαμε στη σύσκεψη, έχουμε τα ίδια αισθήματα τιμής και ευλάβειας και από κοινού θα ικανοποιήσουμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να την φέρουμε εις πέρας. Δε θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε αυτή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου διότι έχει καθαρά εκκλησιαστικό και τιμητικό χαρακτήρα. Θα έρθουν για να τιμήσουν κάποια πρόσωπα τα οποία έπεσαν ηρωικά για τον τόπο αυτό, δεν πρέπει κανείς να το εκμεταλλευτεί. «Πρέπει να τιμήσουμε τους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα και να δώσουμε τα μηνύματα της ενότητας ομοψυχίας και αγάπης για την πατρίδα μας», ήταν τα λόγια του.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης:

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

6.00 μ.μ. : Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο μνημείο του Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη στον αύλειον χώροτού Ιερού Επισκοπείου. Κατάθεση στεφάνου υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

6.30 π.μ. : Όρθρος και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

10.30 π.μ. : Ιερό Μνημόσυνο του Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων.

11.00 π.μ. : Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως Καστοριάς, όπου ευρίσκονται τα οστά του Παύλου Μελά. Κατάθεση στεφάνου στο κενοτάφιο του ήρωος στον αύλειο χώρο του Ναού υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

13.00 μ.μ. : Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο μνημείο του Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς. Κατάθεση στεφάνου υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

13.30 μ.μ. : Τιμητική επίσκεψη στην Οικία-Μουσείο όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς.