Tην έντονη αντίδραση της μητρόπολης Φθιώτιδας προκάλεσαν σχόλια, για τη μη ανάμειξή της στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ορφανοτροφείο θηλέων Λαμίας, εξαιτίας του υπέρογκου ΕΝΦΙΑ που του έχει επιβληθεί.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο: «Διατί δεν εζητήθη η συνδρομή της Ι.Μ. Φθιώτιδος για το Ορφανοτροφείο Λαμίας;» αναφέρεται:

Εξ αφορμής δημοσιευμάτων σε τοπικές και άλλες θρησκευτικές εφημερίδες και περιοδικά, καθώς επίσης και πολλών τηλεφωνημάτων Μητροπολιτών, Ηγουμένων του Αγίου Ορους και άλλων πολλών, περί του τι ακριβώς συμβαίνει με το Ορφανοτροφείο Θηλέων του Συλλόγου «ο Ευαγγελιστής Λουκάς» Λαμίας, υποχρεούμεθα να ενημερώσωμε τον λαόν και τους ενδιαφερομένους για την αντιμετώπιση του ευαίσθητου αυτού θέματος εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εάν η μη ανάμειξις της Ιεράς Μητροπόλεως εις την εκστρατείαν συγκεντρώσεως χρημάτων διά την στήριξιν του Ορφανοτροφείου δεν είχε δημιουργήσει σωρεία δυσμενών σχολίων, δεν υπήρχε ανάγκη να ασχοληθούμε με το θέμα.

Επειδή όμως πολλοί ερωτούν και δικαίως «Τι κάνει η Μητρόπολις;» και έτσι επιρρίπτουν μομφήν εις τον Μητροπολίτην αδιαφορίας και ασπλαχνίας προς ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα άξιο υποστηρίξεως, δια τούτο προβαίνουμε εις το παρόν δημοσίευμα, για να ενημερώσουμε τους ενδριαφερομένους επί του εν λόγω θέματος.

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος, με όλους τους τοπικούς παράγοντες, ήλθαν σε επαφή εκτός από τον Μητροπολίτη. Διοργάνωσαν έρανο στην πλατεία Πάρκου Λαμίας, ενημέρωσαν τον κ. Δήμαρχο Λαμιέων και τον κ. Περιφερειάρχη, ήλθαν σε επαφή με τα τοπικά μέσα ενημερώσεως, έστειλαν επιστολές σε Μητροπολίτες, Ηγουμένους, πολιτικούς κ.α.

Σε όλες τους τις κινήσεις αγνόησαν περιφρονητικά τον Μητροπολίτη, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος διά τοιαύτης φύσεως θέματα. Το ερώτημα είναι: διατί άραγε; Οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκουν στην Εκκλησία; Δεν έχουν σχέση με την Ιερά Μητρόπολη;

Το Ιδρυμα βέβαια είναι ιδιωτικό, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Η διαχείριση γίνεται από το Διοικητικό του Συμβούλιο, οι πνευματικές σχέσεις όμως με την τοπική Εκκλησία δεν διακόπτονται.

Πολλές φορές προσεκάλεσαν τον Σεβασμιώτατο και προέστη των Ιερών Πανηγύρεων και ευλόγησε τα παιδιά, τα οποία με την εξαίρετη Διευθύντρια κα Σταυρούλα Πελέκη, όπου τον συναντούν χαίρουν και εκδηλώνουν την αγάπη τους.

Αυτά τα παιδιά πηγαίνουν στο Επισκοπείο να τραγουδήσουν στην εορτή του και τα Χριστούγεννα να του ψάλλουν τα κάλαντα. Προς αυτά τα παιδιά πολλάκις με χρηματικές ευλογίες έχει εκφράσει ο Σεβασμιώτατος την αγάπη του.

Διατί λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο αγνόησε την πατρική σχέση του Μητροπολίτου με τα παιδιά του Ορφανοτροφείου; Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό.

Οταν παλαιότερα ζητούσαν, με ανακοίνωσή τους, χρήματα δια την αγοράν του τέμπλου του Ναού του Ιδρύματος, χωρίς πάλι να ενημερώσουν την Ιεράν Μητρόπολιν και ζητήσουν τη συνδρομή της, τους εστάλη επιστολή και προτάθηκε από τον Σεβασμιώτατο να αγοράσει η Μητρόπολις το τέμπλο και εάν είχαν δυσκολίες λειτουργίας του Ορφανοτροφείου, πάλι να ακουμπήσουν στην αγάπη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Λογικό είναι και φυσικό, εφ’ όσον «κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο τα ορφανά», να αναλάβει η Ιερά Μητρόπολις τη λειτουργία του και όπως έχει τα 3 Γηροκομεία, τα 10 Κέντρα Αγάπης, τις Κατασκηνώσεις και όλα τα φιλανθρωπικά Ιδρύματα, να έχει ακόμα ένα, το Ορφανοτροφείο Θηλέων.

Η πράξη αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διχαστική και δημιουργεί πολλά προβλήματα εις την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας.

Ο κάθε αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτή είναι η αλήθεια δια τη μη ανάμειξη της Ιεράς Μητροπόλεως εις την εκστρατεία συγκεντρώσεως χρημάτων δια την αντιμετώπισιν των δυσβάστακτων φόρων του Ορφανοτροφείου Θηλέων του Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς».

Το έργο της κας Σταυρούλας Πελέκη είναι άξιο παντός επαίνου. Τόσο όμως η Διευθύντρια, όσο και οι άξιες συνεγράτιδές της, είναι μακράν των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επαναλαμβάνουμε και πάλιν. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος είναι η μόνη εγγύηση δια τη συνέχιση της ζωής και ιστορίας του Ορφανοτροφείου Θηλέων, του οποίου πρωτοστάτης ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Αμβρόσιος.

Και μετά από την αψυχολόγητη και απνευμάτιστη αυτή συμπεριφορά προς την Εκκλησία του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ιερά Μητρόπολις, που είναι Μάνα για όλα τα παιδιά της, είναι έτοιμη να λύσει το πρόβλημα αυτό, αναλαμβάνοντας το φιλανθρωπικό αυτό Ιδρυμα υπό τη σκέπη και προστασία της, εάν φυσικά το ζητήσουν οι σήμερα διοικούντες το Ορφανοτροφείο Θηλέων.