«Οποιοσδήποτε συσχετισμός με κοσμικές εκδηλώσεις αποβαίνει πάντοτε επιζήμιος για την ίδια την ταυτότητα της Εκκλησίας, την οποία πρέπει να την διαφυλάξουμε και να μην επιτρέψουμε εν ονόματι οποιουδήποτε λαϊκισμού να την αλλοιώσουμε», αναφέρει σε συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο πρόσφατο συλλαλητήριο.

Όσο για τα σενάρια διχασμού και των πιθανών διαδόχων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο με φόντο το Σκοπιανό, όπως σημειώνει με έμφαση, «αυτά είναι γεννήματα όλων εκείνων που επενδύουν σε κλίμα έντασης και κάποιοι θέλουν να εμφανισθούν ως παράγοντες κάποιων εξελίξεων μέσα στην Ιεραρχία, με σκοπό να προβληθούν οι ίδιοι και να ικανοποιήσουν τις προσωρινές τους φιλοδοξίες».

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Σκοπιανό και τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου:

«Κατ’ αρχάς η επισήμως διατυπωθείσα θέση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια ούτε διχαστική ήταν, ούτε θα μπορούσε να προκαλέσει διχογνωμίες ή διχοστασίες. Αυτά είναι γεννήματα όλων εκείνων που επενδύουν σε κλίμα έντασης και θέλουν να προκαλέσουν δήθεν αναταράξεις. Άλλωστε οι τελευταίες εκλογές επισκόπων και μητροπολιτών, τρεις ημέρες μετά το συλλαλητήριο, επιβεβαίωσαν το υφιστάμενο πνεύμα ενότητας των μελών της Ιεραρχίας και τη στήριξη και αποδοχή της στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου ως πρώτου της Ιεραρχίας. Επιπλέον, θεωρώ άστοχο οποιονδήποτε συσχετισμό του εθνικού αυτού ζητήματος με σενάρια διαδοχολογίας στον χώρο της Εκκλησίας. Η αστοχία αυτή καταντά ανοησία όταν ζώντος του Αρχιεπισκόπου τίθεται θέμα διαδοχής μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν ιδιοτελείς σκοποί κάποιων εκκλησιαστικών παραγόντων ή προσώπων, οι οποίοι θέλουν να εμφανισθούν ως παράγοντες, ρυθμιστές ή και διαμορφωτές κάποιων εξελίξεων μέσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, με σκοπό να προβληθούν οι ίδιοι και να ικανοποιήσουν τις προσωρινές τους φιλοδοξίες».