Σε μια περίοδο όπου δοκιμάζεται η συνοχή της ορθόδοξης Εκκλησίας και αμφισβητείται έμμεσα ή άμεσα ο ρόλος της Μητέρας Εκκλησίας, Φανάρι και Αθήνα βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο με αφορμή το Κτήμα Προμπονά, για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης της Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ αποφασίστηκε έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για σήμερα, Τετάρτη 7 Μαρτίου και ενημερώνονται τα μέλη της ΔΙΣ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κτήμα Προμπονά και την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για μετατροπή του παρεκκλησίου του Κτήματος σε "Κάθισμα" της Ιεράς Μονής Βλατάδων (είναι μοναστήρι στην περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, 80 περίπου μέτρα από τα τείχη του Επταπυργίου. Είναι το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου της πόλης που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα και ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο). 

Ο ναός είχε σφραγιστεί μετά από δικαστική παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου.

Το κτήμα Προμπονά ανήκε στον Ναξιώτη γιατρό Δημήτρη Προμπονά ο οποίος  με τη διαθήκη  που άφησε ζητούσε την ανέγερση ναού. Ο Δημήτρη Προμπονά  άφησε στον δήμο Αθηναίων έκταση 40 περίπου στρεμμάτων. Η περιοχή αυτή κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν νεκροταφείο. Σήμερα ορίζεται δυτικά από τον Ποδονίφτη, ανατολικά από τις γραμμές του ΗΣΑΠ, βόρεια από το ομώνυμο άλσος Προμπονά και νότια από τη λεωφόρο Δεκελείας.

Ένας εκ των όρων της διαθήκης του Δ. Προμπονά ήταν το Κτήμα να μεταβληθεί από το Δήμο Αθηναίων σε κήπο αναψυχής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Επίσης, είχε ζητήσει να χτιστεί ένας ναός στο χώρο του Κληροδοτήματος, ενώ επιθυμούσε να έχει ρόλο επιμελητή σε όλη τη διαδικασία ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Οι διαδικασίες μεταβίβασης ολοκληρώνονται το 1950, και τα έργα σε αυτό ολοκληρώθηκαν το 1954. Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε στον περιβάλλοντα χώρο κόστισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος καλύφθηκε από το Κληροδότημα Δ. Προμπονά.

Η επιτροπή, η οποια διαχειρίζονταν το κληροδότημα αφού δεν τα βρήκε με την Αρχιεπισκοπ,ή αποφάσισε να δωρίσει τον ναό στο Πατριαρχείο.Το Φανάρι έκανε δεκτή την δωρεά προκαλώντας την οργή του κ. Ιερώνυμου,  ο οποίος κατέθεσε αγωγή κατά του Πατριαρχείου αλλά και της επιτροπής του κληροδοτήματος.

Σύμφωνα με την αγωγή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ισχυρίζεται ότι με τη δωρεά που έγινε από την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ''επιχείρηθηκε να αποσπαστεί ο ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά'».