Έκκληση προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Πουλάδες Κεφαλονιάς απευθύνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

''Για εμάς τους Πουλιάδες η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο μικρός Ναός εντός του Κοιμητηρίου του χωριού μας έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή και την καρδιά μας. Καταρχάς γιατί σχετίζεται με έναν προφανώς δυσάρεστο αλλά συνάμα νοσταλγικό τρόπο με το παρελθόν και με αγαπημένα πρόσωπα που δεν ζουν πια ανάμεσά μας. 

Επιπλέον, γιατί συνδέεται άμεσα με τις ιστορικές θρησκευτικές μας μνήμες, καθώς ο Ναός που χτίστηκε αμέσως μετά τους σεισμούς του 1953 φιλοξενεί κυριολεκτικά έναν θρησκευτικό θησαυρό που ωστόσο έχει αφεθεί στην τύχη του. Αναφερόμαστε φυσικά στο σπάνιας ομορφιάς και τεχνοτροπίας παμπάλαιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της προσεισμικής εκκλησιάς της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας.

Ενός ιστορικού Ναού του 17ου αιώνα που αν και ασκεπής στέκει ακόμη όρθιος στα όρια των προσεισμικών Πουλάτων με το σύγχρονο οικισμό. Η εκκλησιά της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν αρχικά ξύλινη και στη συνέχεια επενδύθηκε με μεταλλικό περίβλημα.

Ωστόσο, σήμερα η τοιχοποιία και η στέγη του Ναού έχουν διαβρωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, θέτοντας προφανώς σε κίνδυνο τους πιστούς και φυσικά τα κειμήλια που φιλοξενεί. Αν και το πρόβλημα του Ναού είναι εδώ και χρόνια εμφανές δια γυμνού οφθαλμού, η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει ήταν η αναστήλωση του κωδωνοστασίου στη δεκαετία του 2000 με δαπάνες του ΟΤΕ, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της ίδιας της ενορίας των Πουλάτων. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο ο εφημέριος Πατέρας Σπυρίδωνας, όσο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του χωριού μας έχουν κατά καιρούς καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επισκευής, προστασίας και ανάδειξης του Ναού και του τέμπλου του, ωστόσο προσέκρουσαν στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς αρμοδίων και ασφαλώς στα πενιχρά οικονομικά μέσα που η ενορία μας διαθέτει.

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε σήμερα δημόσια έκκληση προς όλους τους συναρμόδιους φορείς ώστε να σκύψουν με ενδιαφέρον σε ένα πρόβλημα που επί της ουσίας δεν είναι μόνο των Πουλάτων, αλλά λόγω της φύσης του αγγίζει το θρησκευτικό συναίσθημα όλων.

Συγκεκριμένα, παρακαλούμε για την παρέμβαση:

Της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας και προσωπικά του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημήτριου οι γνώσεις αλλά και η ευαισθησία του οποίου για την εκκλησιαστική ιστορία και τέχνη είναι γνωστές.

Της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλλονιάς & Ιθάκης στη δικαιοδοσία της οποίας είναι η εν γένει προστασία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και που χωρίς την συνδρομή της δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εργασία.

Του Δήμου Κεφαλλονιάς ως θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας.

Όποιου ιδιώτη ή φορέα έχει την οικονομική δυνατότητα να συνδράμει και ταυτόχρονα να συνδέσει το όνομά του με ένα σημαντικό έργο υψηλής αξίας και συμβολισμού. Αναμφίβολα θα είναι πραγματικά κρίμα να καταρρεύσει ο Ναός και μαζί του να χαθεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς των Πουλάτων και της προσεισμικής Κεφαλλονιάς εν γένει.

Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν θα περιποιεί τιμή για κανέναν μας'', καταλήγει το κείμενο - έκκληση που ανάρτησαν οι κάτοικοι στην ιστοσελίδα τους www.poulatakefalonias.gr.