Αρχική » Άγιοι Θεόδωροι Στρατιάς: Ο θρίαμβος του γυναικείου μοναχισμού

Άγιοι Θεόδωροι Στρατιάς: Ο θρίαμβος του γυναικείου μοναχισμού

από christina

Η μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς ιδρύθηκε γύρω στα 1500 και λειτουργεί αδιάκοπα έως τις ημέρες μας. Βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή της Παλαιόπολης και δίπλα της, στα δυτικά, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Δωρικού Ναού της Αρτέμιδος Γοργούς (590-580 π.χ.).

Για το κτίσιμο της μονής χρησιμοποιήθηκαν υλικά τόσο από τον παλαιό χριστιανικό ναό, όσο και από τον αρχαίο ειδωλολατρικό. Ηταν από τις ευπορότερες γυναικείες μονές και εκεί μόνασαν, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, γυναίκες από τις ανώτερες τάξεις της Κέρκυρας. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί ένα αξιόλογο μνημείο με σημαντικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

Το 1797, όταν οι Γάλλοι Δημοκρατικοί κατέλαβαν την Κέρκυρα, εγκατέστησαν στημονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς τη στρατιωτική τους φρουρά και χρησιμοποίησαν μερικά κελιά της ως στρατιωτικές φυλακές. Το 1915, η μονήυπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά, η οποία κατέστρεψε μέρος των κελιών της. Σημαντικές ζημιές υπέστη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου από τους ιταλικούς και γερμανικούς βομβαρδισμούς. Τα τελευταία χρόνια, η μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς έχει ανακαινιστεί και στέκει πολύ εντυπωσιακή μέσα σε ένα περιβάλλον κατάφυτο με ελιές.

Ξεχωρίζει η μεγάλη βιβλιοθήκη της, με έντυπα και χειρόγραφα κυρίως λειτουργικά, η οποία συγκροτήθηκε από αγορές για την κάλυψη των αναγκών της μονής, καθώς και από τις προσωπικές βιβλιοθήκες των μοναχών. Το αρχείο της περιλαμβάνει ένα σημαντικό σε όγκο υλικό, που αφορά στη διοίκηση της μονής, κυρίως όμως στη διαχείριση της περιουσίας της στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη, εκτεινόταν από την περιοχή του Ανεμόμυλου έως το Κανόνι και περιλάμβανε δύο λιμάνια. Το λιμάνι του Αλκίνοου και το Υλλαϊκό λιμάνι.Αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χερσονήσου του Κανονιού.

Οι σημαντικότερες αρχαιότητες της Παλαιόπολης, που μπορεί να δει ο επισκέπτης, είναι: τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής της Αγίας Κέρκυρας, που χρονολογούνται από τις αρχές του 5ου αιώνα και λέγεται ότι οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια του ρωμαϊκού ωδείου. Στην είσοδο σώζονται οι δυο ραβδωτές κολόνες Κορινθιακού ρυθμού. Παρ’ όλες τις καταστροφές που υπέστη ο ναός, σώζονται αρκετά μέρη του και κυρίως πολλά γλυπτά και τα ψηφιδωτά δάπεδα.

Στην περιοχή της Παλαιόπολης βρίσκεται και ο καλύτερα σωζόμενος αρχαίος ναός της Κέρκυρας. Είναι ένας μικρός δωρικός ναός, που χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και αποτελείται από 11 μονόλιθους κίονες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Οι αρχαιολόγοι όμως, πιστεύουν ότι ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό ή στον Απόλλωνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ