Tο τελευταίο αντίο είπαν στον μεγάλο ευεργέτη της Μητρόπολης Φθιώτιδος Αργύρη Πετρή, όσοι βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στη Στυλίδα.

Ο μεγάλος ευεργέτης της Μητρόπολης έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Ανάστασης σκορπίζοντας τη θλίψη σε όλους όσοι τον γνώριζαν.

Συγκινημένος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το σπουδαίο έργο του Αργύρη Πετρή.

«Πατέρες και αδελφοί, κ. Αντιπεριφερειάρχα, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου και αξιότιμα μέλη, αδελφοί εν Κυρίω.

Μέσα στην ατμόσφαιρα την χαρμόσυνο και Αναστάσιμη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, όπου τα πάντα λάμπουν και χαίρει πάσα κτίσις για την Ανάσταση του Κυρίου, εμείς έχουμε το αίσθημα της χαρμολύπης, κηδεύοντες τον αείμνηστο αδελφό μας εν Κυρίω και Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως μας Αργύρη Πετρή.

Και λέγω ότι έχουμε το αίσθημα της χαρμολύπης, χαράς μεν, διότι τον εδέχθη ο Θεός εις την Βασιλεία Του τη νύκτα της Αναστάσεως, κατά την οποία, «Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου, ἀπαρχήν˙» και επίσης κατά την οποία βροντοφωνάξαμε: «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος» και αισθανόμαστε μια γλυκιά χαρά, διότι ο Αναστάς Κύριος βρήκε την καταλληλότερη στιγμή να επιβραβεύσει τον ενάρετο, φιλάνθρωπο, δίκαιο και ευσεβή Αργύρη Πετρή.

Αλλά έχουμε και λύπη, ανθρωπίνως, διότι φεύγει από κοντά μας, διότι θα στερηθούμε της εποικοδομητικής παρουσίας του, διότι θα τον δούμε ξανά εις την Κοινήν Ανάστασιν. Θα τον βλέπουμε όμως με τους νοερούς οφθαλμούς της καρδιάς μας και θα ωφελούμεθα από τον χαρακτήρα του, θα διδασκόμεθα από τα καλά του έργα και θα μνημονεύουμε εσαεί του ονόματός του, ως Μεγάλου Ευεργέτου της πόλεως Στυλίδος και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο Αργύρης Πετρής είναι γέννημα και θρέμμα της πόλεως αυτής, την οποία αγάπησε και εις την οποία εργάσθηκε αφανώς και Ιεραποστολικά. Οι γονείς του, ενέσπειραν εις την συνείδησή του την αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο.

Αγαπούσε πολύ τον τόπο του γι’ αυτό και οραματίσθηκε το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο είναι κόσμημα για την πόλη της Στυλίδος και καθρεπτίζει τα αισθήματα και εκείνου και των οικείων του και του λαού και του κλήρου της περιοχής μας, της Ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ήταν καλός χριστιανός και τακτικά μετελάμβανε των Αχράντων Μυστηρίων. Έφυγε έτοιμος. Η ώρα και η ημέρα της κοιμήσεως του ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση εκ μέρους του Χριστού, της αρετής του.

Τον εγνώρισα ως νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος. Δέκα μέρες είχαν περάσει από την εκλογή και χειροτονία μου. Με επλησίασε και μου εκμυστηρεύτηκε το όραμά του να ιδρύσει ένα μικρό γηροκομείο εις μνήμην της αδελφής του Ερμιόνης, η οποία είχε βρει τραγικό θάνατο εις το Πέταλο του Μαλιακού. Συγκινήθηκα.

Είδα μπροστά μου ένα χριστιανό αριστοκράτη. Είδα έναν άνθρωπο με βαρύτητα λόγου, υπεύθυνο και εμπνευσμένο από τα φιλάνθρωπα αισθήματα του Ιδίου του Κυρίου μας και χάρηκα, διότι θα άρχιζα την προσφορά μου εις την Μητρόπολη Φθιώτιδος με ένα φιλανθρωπικό έργο, τη βοηθεία του αειμνήστου Αργύρη Πετρή.

Ξεκινήσαμε με την βοήθεια του Θεού και αξιωθήκαμε στις 7 Νοεμβρίου του έτους 2008 να το εγκαινιάσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Πιστεύω ότι για τον μακαριστό Αργύρη Πετρή, αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες μέρες της ζωής του.

Πάντα στο χέρι του κρατούσε την Αγία Γραφή, την οποία και μελετούσε, ή βιβλία εποικοδομητικά, τα οποία του έφερνα και με ευχαριστούσε πολύ. Είχε μάθει να καταρτίζεται. Ήταν άνθρωπος που όπως λέγει η Αγία Γραφή: «ἐσκόρπισεν, ἔδωκε τοῖς πένησιν· ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα τοῦ αἰῶνος» (Ψαλ. 111, 9).

Τον συμβουλευόμουν ως υιός προς πατέρα. Είχε καθαρή σκέψη. Την είχε καθαρίσει με την πνευματική ζωή. Μπορούσε να διακρίνει το σωστό και το συμφέρον πνευματικά σε όλα τα θέματα. Ήταν άνθρωπος εργατικός. Ήταν νοικοκύρης. Είχε νοικοκυρέψει την ψυχή του πρώτα, ύστερα το περιβάλλον του και την ζωή του και αυτό το νοικοκυριό με παρακαλούσε να επιβάλλουμε και εις το Γηροκομείο, το οποίο με τις υποδείξεις του, με την βοήθεια του προσωπικού και των τροφίμων, πράγματι ακολούθησε ένα πρόγραμμα τέλειον.

Κρατώ μες στη ψυχή μου την μεγάλη ευεργεσία του. Το Ιερόν Ευαγγέλιον λέγει: «Οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς». (Ματθ. Ε΄ , 15). Αυτό το εφήρμοσε ο Μέγας Ευεργέτης μας Αργύρης Πετρής. Με το έργο του αυτό αλλά και με τα άλλα εδόξασε το Όνομα του Θεού.

Έχουμε την αίσθηση, ότι η ψυχή του έγινε δεκτή από τον Θεό, ο οποίος λέγει εις την Αποκάλυψη: «Μακάριοι οἱ νεκροὶ οἱ ἐν κυρίῳ ἀποθνῄσκοντες ἀπ' ἄρτι. ναί λέγει τὸ πνεῦμα, ἵνα ἀναπαήσονται ἐκ τῶν κόπων αὐτῶν τὰ γὰρ ἔργα αὐτῶν ἀκολουθεῖ μετ' αὐτῶν». (Αποκ. 14, 13). Αυτά τα έργα θα του δώσουν τον Στέφανον της Ζωής. Ήτο πιστός, φιλάνθρωπος, άνθρωπος του Θεού. Ο Αργύρης Πετρής ήταν μια φωτεινή προσωπικότητα του Δήμου Στυλίδος και το καλόν πρέπει να επαινείται και να προβάλλεται.

Αξίζει να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που τιμούν τον Θεό και τον λαό και ο Αργύρης Πετρής ετίμησε τον Θεό και το γήρας.

Ο Παράδεισος θα δεχτεί τον αείμνηστο Αργύρη Πετρή. Το ευχόμεθα», τόνισε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος. 

Η ταφή του μακαριστού Αργύρη Πετρή, πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του Γηροκομείου Στυλίδας, έμπροσθεν του οικοπέδου που θα ανεγερθεί ο Ναός προς τιμήν της Αγίας Ερμιόνης.

Η ανακοίνωση της Ι. Μ. Φθιώτιδος

''Με θλίψη κατά άνθρωπον αναγγέλλουμε εις το χριστεπώνυμο πλήρωμα την εις Κύριον εκδημίαν του αειμνήστου Αργύρη Πετρή, Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο μεταστάς απεβίωσε αιφνιδίως στην οικία του των Αθηνών την νύκτα της Αναστάσεως. Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεσθεί την Τετάρτη 11 Απριλίου και ώρα 11:00 πρωινή στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Νικολάου και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως και η ταφή του θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος «Αργύρη Πετρή –Στέγη Γερόντων» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο αείμνηστος Αργύρης  Πετρής υπήρξε άνθρωπος του Θεού, ταπεινός, πνευματικός, φιλάνθρωπος, συνετός και αφήκε ένα τέλειο χαρακτήρα προς μίμηση. Το έργο, το οποίο άφησε πίσω του, θα μαρτυρεί στους επερχομένους την αγάπη του προς τον Θεό και τον άνθρωπο και θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο της ψυχής του.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως''