Αρχική » Στην Καρδίτσα η κηδεία του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

Στην Καρδίτσα η κηδεία του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

από christina

Στην τελευταία του κατοικία, στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μορφοβούνι Καρδίτσας, θα οδηγηθεί το Σάββατο 14 Απριλίου ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, ο οποίος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Πέμπτης μετά από πτώση Mirage 2000-5.

Ο 34χρονος, πατέρας δύο παιδιών, θα ταφεί το Σάββατο στις 2 μ.μ. στο Μορφοβούνι, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκπροσώπων των κομμάτων, φίλων και συναδέλφων του.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος κατάγονταν από το Μορφοβούνι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στην Καρδίτσα. Εκεί όπου η κοινωνία του χωριού στέκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης βουβή, με μεγάλη θλίψη και θρήνο για τον άδικο χαμό του 34χρονου σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Θρηνούμε και συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια του εκλιπόντος, αλλά και στην αεροπορική οικογένεια. Είναι δύσκολες στιγμές. Οι γονείς του και ο αδερφός του ζουν εδώ. Δυστυχώς έπεσε υπέρ πατρίδος. Είναι ήρωας για εμάς, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Και ως ήρωας πρέπει να τιμηθεί. Ίσως είναι και το πρώτο θύμα αυτής της φάσης των ελληνοτουρκικών διενέξεων. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και το τελευταίο«, τόνισε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Τσιαντής.

Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν του έλειπε ποτέ το χαμόγελο, σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διέκρινε σε κάθε του πράξη, σε κάθε ενέργειά του.

Ο πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού 10 ετών και ενός κοριτσιού 8 ετών, δεν είναι πια μαζί μας, λένε οι συγγενείς του, οι οποίοι έκαναν λόγο και για έναν έμπειρο πιλότο.

«Αριστος αεροπόρος, άριστος αξιωματικός, άριστος συνάδελφος, άριστος φίλος… Αριστος ανάμεσα σε άριστους. Και έτσι έφυγες. Καλό σου ταξίδι, φίλε», με αυτή την ανάρτηση στο Facebook και μία φωτογραφία με την ελληνική σημαία πλάι σε μια μαύρη κορδέλα πένθους αποχαιρέτισε τον Γιώργο Μπαλταδώρο ένας από τους συναδέλφους του στην Πολεμική Αεροπορία.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, καθώς έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, η οποία αναμένεται να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να βγάλει το πόρισμά της.

Tριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου. 

Τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης υπάρχει η ενημέρωση πως τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και ο Γιώργος Μπαλταδώρος με τον δεύτερο κυβερνήτη απογειώνονται για την επιχείρηση αναχαίτισης. Το ζεύγος των Mirage 2000 – 5 σηκώθηκε από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου περίπου στις 11 το πρωί. Η ενημέρωση ήταν πως τα τουρκικά μαχητικά είχαν παραβιάσει το ελληνικό FIR ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο.

Όταν τα δυο ελληνικά μαχητικά έφτασαν στο σημείο, τα τουρκικά F-16 είχαν επιστρέψει στον εναέριο χώρο της Κωνσταντινούπολης. Η αναχαίτιση δεν έγινε. Τα τουρκικά μαχητικά έμειναν στον ελληνικό χώρο από τις 11:15 έως τις 11:24.

Οι δυο πιλότοι πήραν εντολή να κάνουν επιτήρηση συνόρων, σε περίπτωση που οι Τούρκοι επέστρεφαν. Έτσι, πέταξαν από τη Λήμνο έως τη Ρόδο. Λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε η επιστροφή στη Σκύρο. Κατά τη διαδικασία, ο δεύτερος πιλότος έχασε την οπτική επαφή με το Mirage 2000 – 5 του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο κυβερνήτης του δεύτερου Mirage αποφάσισε να κάνει άνοδο για να ανακτήσει την οπτική επαφή. Σύμφωνα με πληροφορίες,εκείνη τη στιγμή το δεύτερο μαχητικό βρισκόταν στα 300 πόδια.

Στις 12:15 ο δεύτερος χειριστής ανέφερε πως είχε χάσει την επαφή με το Mirage και τον αρχηγό του σχηματισμού. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε η αγωνιώδης έρευνα και διάσωση στην περιοχή 9 ναυτικά μίλια έξω από τη Σκύρο.

Περίπου στις 15:00 βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια. Στις 15:30 ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε αυτό που όλοι απεύχονταν. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο κυβερνήτης του μοιραίου Mirage 2000 – 5 ήταν νεκρός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ