Την επίθεση των Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων κατά της Συρίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, καταδίκασαν με κοινή τους δήλωση ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ο Συροϊακωβίτης Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος και ο Μελχίτης Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Γιούσεφ.

Στην επιστολή τους οι τρεις Πατριάρχες τονίζουν:

''Αυτή η βίαιη επίθεση είναι μια σαφής παραβίαση των διεθνών νόμων και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επειδή είναι μια αδικαιολόγητη επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα, μέλος του ΟΗΕ.

Μας προκαλεί μεγάλο πόνο ότι αυτή η επίθεση προέρχεται από ισχυρές χώρες που η Συρία δεν προξένησε καμιά βλάβη.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποιησε χημικά όπλα και ότι η Συρία είναι μια χώρα που κατέχει και χρησιμοποιεί αυτό το είδος όπλου, είναι ένας ισχυρισμός που είναι αδικαιολόγητος και δεν υποστηρίζεται από επαρκείς και σαφείς αποδείξεις.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αδικαιολόγητης επιθετικότητας κατά της Συρίας, όταν η ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας ήταν έτοιμη να ξεκινήσει εργασία στη Συρία υπονομεύει το έργο αυτής της επιτροπής.

Αυτή η βίαιη επιθετικότητα καταστρέφει τις πιθανότητες μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης και οδηγεί σε κλιμάκωση και περισσότερες επιπλοκές.

Αυτή η άδικη επιθετικότητα ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δίνει το έναυσμα να συνεχίσουν την τρομοκρατία τους'', αναφέρουν και προσθέτουν: ''Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παίξει το φυσικό του ρόλο στην επίτευξη ειρήνης παρά στην συμβολή στην κλιμάκωση των πολέμων.

Καλούμε όλες τις εκκλησίες στις χώρες που συμμετείχαν στην επιθετικότητα, να εκπληρώσουν τα χριστιανικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Ευαγγελίου και καταδικάζουμε αυτή την επιθετικότητα και καλούμε τις κυβερνήσεις τουςνα δεσμευτούν για την προστασία της διεθνούς ειρήνης.

Χαιρετίζουμε το θάρρος, τον ηρωισμό και τις θυσίες του Συριακού Αραβικού Στρατού που θαρραλέα προστατεύει τη Συρία και παρέχει ασφάλεια στους ανθρώπους της. Εμείς προσευσόμαστε για τις ψυχές των μαρτύρων και την ανάνηψη των τραυματιών.

Επίσης, συγχαίρουμε τη γενναία στάση των χωρών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον της Συρίας και τους ανθρώπους της.

Προσςυχόμαστε για την ασφάλεια, τη νίκη και την απελευθέρωση της Συρίας από κάθε είδους πόλεμο και τρομοκρατία''.

Να σημειωθεί ότι και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’.

''Επιθυμούμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών για να σταματήσει η αιματοχυσία'', τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Τέλος, και ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας συνομίλησε για το ίδιο θέμα τηλεφωνικά και με τον Πάπα Φραγκίσκο.