Αρχική » Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ερντογάν

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ερντογάν

από christina

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην Άγκυρα,  όπου συζήτησαν θέματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, μετά από αίτημα του κ. Βαρθολομαίου, στις 16:30 στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με μια θερμή χειραψία.

Η τουρκική προεδρία ανήρτησε και την σχετική φωτογραφία από τη χειραψία των δύο ανδρών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την επίλυση ζητημάτων της ομογένειας και του Πατριαρχείου.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν πολύ εγκάρδιος και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη βρίσκονται οι Μητροπολίτης Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, Πανοσιολ. ο Ἀρχιμανδρίτης. κ. Ἰωακείμ Μπίλλης, ο αρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ο κ. Παντελεήμων Βίγκας, άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ, καί ο κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, Ἀντιπρόεδρος τοῦ Συνδέσμου Ὑποστηρίξεως Ρωμαίηκων Κοινοτικῶν Ἱδρυμάτων. 

Βάσει του προγράμματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επιστρέψει αυθημερόν στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου μετά τη συνάντηση

”H A. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 25 Απριλίου, με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών κ.Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένη, στις 16:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, και διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Ερντογάν για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την επίλυση των ζητημάτων της Ομογένειας και του Πατριαρχείου, έθεσε, προφορικώς και γραπτώς, τα ζητήματα τα οποία ακόμη εκκρεμούν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, ο κ. Πρόεδρος κάλεσε τον Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων κ. Adnan Ertem, στον οποίο έδωσε οδηγίες για τον χειρισμό των θεμάτων της αρμοδιότητός του.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε στην Αίθουσα την συνοδεία του και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, τον Αρχιμ. Ιωακείμ Μπίλλη, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον κ. Παντελεήμονα Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και τον κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστηρίξεως Ρωμαίηκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, τους οποίους και παρουσίασε στον κ. Πρόεδρο”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ