Αρχική » Νέες εντάσεις για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Νέες εντάσεις για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

από christina

Κριτική από πολλούς ιεράρχες του Θρόνου δέχτηκε, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι, ο Aρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έδωσε τον λόγο στους συνοδικούς ιεράρχες αν έχουν κάτι να ρωτήσουν για τις εκθέσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, οι οποίες μόλις είχαν διαβαστεί στην Ιερά Σύνοδο, έλαβαν τον λόγο τόσο οι πρεσβύτεροι Ιεράρχες, όσο και οι νεώτεροι.

Την αρχή έκανε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση των οικονομικών ελέγχων, όσο και για το ασυνήθιστα υψηλό κόστος των μαρμάρων του Ναού του Αγίου Νικολάου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απάντησε πως οι οικονομικοί έλεγχοι θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου θα είναι στη διάθεση του Πατριαρχείου.

Αλλοι αριχερείς κατηγόρησαν τον κ.Δημήτριο οτι ωραιοποιεί τα πράγματα, τη στιγμή που η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος έκανε σκληρή κριτική τόσο στη διοίκηση της «Ηγεσίας των 100», γνωστών ως «Leadership 100», όσο και στη διοίκηση του Ταμείου «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία» (Faith Endowment), οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη της Αρχιεπισκοπής, ενώ τα χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους «είναι χρήματα της Εκκλησίας, τα οποία αυξήθηκαν στο διάστημα της δικής μου Αρχιεπισκοπίας», κατέληξε. «Χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν μας τα δίνουν», τόνισε.

Στο σημείο αυτό, ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος πρότεινε να διαλυθούν οι Οργανισμοί της «Ηγεσίας των 100» (Leadership 100) και το Ταμείο «Πίστη» (Faith Endowment), ώστε τα χρήματά τους να περάσουν στην Αρχιεπισκοπή.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο αν αληθεύει η πληροφορία ότι η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μία δυσκολία, αλλά ότι γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί, με τη χρήση των χρημάτων του αποθεματικού της Σχολής.

Απεκάλυψε δε ότι υπάρχει και θέμα ηγεσίας στη Σχολή και συγκεκριμένα ότι υπάρχει αμφισβήτηση από κάποιους για το πρόσωπο του προέδρου της, π. Χριστοφόρου Μητρόπουλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε την αναγκαιότητα παραμονής του Προέδρου προς το παρόν στη Θεολογική Σχολή, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μία διαδικασία αξιολόγησής του και ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, να γίνει αντικατάστασή του ή όχι.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος απόρησε πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη τον Ιούλιο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Υποστήριξε ότι στην Κληρικολαϊκή υπάρχει ο κίνδυνος να βαθαίνουν οι πληγές και να υπάρξουν συγκρούσεις και εντάσεις, οι οποίες δύσκολα θα θεραπευτούν στο μέλλον και πρότεινε να αναβληθεί η Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή του Μητροπολίτη Ρόδου και ότι οι πρόσφατες Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις των Μητροπόλεων ήταν πολύ καλές και ότι δεν προέκυψε πρόβλημα σε αυτές, διότι όλες οι ερωτήσεις και οι απορίες των ανθρώπων απαντήθηκαν με ειλικρίνεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ