Με την ύψιστη τιμή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου ετίμησε το πρωί της Τρίτης, 1η Μαΐου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ τους Προέδρους της Ελλάδας και της Κύπρου κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Νίκο Αναστασιάδη.

Μέσα σε μία συγκινητική τελετή, εισερχόμενος μαζί με τους δύο Προέδρους, ψάλλοντας το "Χριστός Ανέστη", και ακούγοντας τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος καλωσόρισε τους δύο Προέδρους στην έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, τονίζοντας την ιστορία της ελληνορθόδοξης τοπικής Εκκλησίας που οικοδομήθηκε στη πόλη που έκτισε ο Μ. Αλέξανδρος και ιδρύθηκε όταν "στα βάθη των αιώνων ο ανιψιός του Βαρνάβα, Μάρκος, ήρθε να κηρύξει σε αυτόν τον τόπο, πριν από 2.000 περίπου χρόνια…".

"Στην Αλεξάνδρεια είναι η ιστορία μας αλλά στην Αφρική είναι το μέλλον μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

"Εδώ, ακούγεται η ελληνική λαλιά. Και θέλω να ευχαριστήσω στην Αίγυπτό μας όπου ζούμε εδώ και 2.000 χρόνια, όπου μπορώ να λέω ότι "ναι, υπάρχω εδώ σαν Ορθόδοξος ιερέας ή Πατριάρχης", επεσήμανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Και απευθυνόμενος και πάλι Προέδρους Ελλάδας και Κύπρου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τους είπε: "Σήμερα, γράψατε μία όμορφη σελίδα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Μάς δώσατε κουράγιο, καθώς η Κύπρος μας και η Ελλάδα μας που είναι οι πηγές για ένα καλύτερο μέλλον για το Πατριαρχείο μας" και τους απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου.

Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε "δυσβάστακτο το βάρος αυτής της ύψιστης τιμής της απονομής του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου, αναλογιζόμενος όπως τόνισε τη μακραίωνη ιστορία Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του κτισμένου πάνω στην πέτρα του Ευαγγελιστού Μάρκου, μία τιμή που όπως είπε θα του υπενθυμίζει πάντοτε την ανεκτίμητη αξία που εκπέμπει το Παλαίφατο Πατριαρχείο όπως και τα άλλα Παλαίφατα Πατριαρχεία για την Ορθοδοξία και την Χριστιανοσύνη".

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τα αισθήματα συγκίνησης που ένωσε με την εν λόγω τιμή, θεωρώντας την "ως επισφράγιση των ισχυρών δεσμών που ήδη υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Πατριαρχείου Αλεξανδρείας", υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει άοκνα να στηρίζει το έργο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, συγχαίροντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για το έργο του και τη διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεών αλλά και για ό,τι προσφέρει προς τους Κυπρίους και χαρίζοντας του έναν ασημένιο αμφορέα, "μικρό αλλά πλήρους αγάπης", όπως τον χαρακτήρισε.