Αρχική » «Το σπίτι των Αγγέλων», μια μεγάλη αγκαλιά για τους απόρους

«Το σπίτι των Αγγέλων», μια μεγάλη αγκαλιά για τους απόρους

από christina

Της Σοφίας-Χρίστινας Χρήστου

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» εκατομμύρια Έλληνες, η ενορία του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης και αγάπης. Γύρω από τον ιστορικό ναό των 200 ετών και μέσα στην αυλή υπάρχει ξενώνας, συσσίτιο, ιματιοθήκη, παιδικός σταθμός κ.λπ. Η Εκκλησία ανοίγει την αγκαλιά της σε όλες τις ηλικίες…

Ο ξενώνας φιλοξενίας «Το σπίτι των Αγγέλων», όπως ονομάζεται, ανοίγει την αγκαλιά του είτε σε ασθενείς είτε σε συγγενείς – οικείους ασθενών που μένουν στην περιφέρεια και πρέπει να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τις καθημερινές τους θεραπείες ή νοσηλεύονται στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης.

«Στον ξενώνα αγάπης φιλοξενούνται άνθρωποι από την περιφέρεια, που έρχονται για θεραπείες στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αδυνατούν, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να νοικιάσουν κάποιον χώρο, προκειμένου να μείνουν όσο διαρκούν οι θεραπείες τους εναντίον του καρκίνου και άλλων ασθενειών», λέει ο πατήρ Γεώργιος Μίλκας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης.

Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχικά το 2000 σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, ενώ πλέον, από το 2004, υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο στην αυλή του Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου. «Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με οκτώ δίκλινα-τετράκλινα διαμερίσματα (περίπου 30 τ.μ. το καθένα), πλήρως εξοπλισμένα. Το καθένα, εκτός από το δωμάτιο, έχει τη δική του κουζίνα και μπάνιο», σημειώνει ο π. Γεώργιος, 57 ετών, πατέρας τριών κοριτσιών, αλλά και εκπαιδευτικός σε Γυμνάσιο.

Ο πατήρ Γεώργιος δεν μπορεί να κρύψει την αγάπη του για τον χώρο φιλοξενίας, που αποτελεί «καταφύγιο» για εκατοντάδες ανθρώπους.

«Οι άνθρωποι που μας τηλεφωνούν ρωτούν για τα χρήματα που θα χρειαστούν και, όταν τους λέμε πως δεν χρειάζονται, η ανακούφισή τους στη “δοκιμασία” που ζουν είναι μεγάλη», λέει και προσθέτει: «Άπαξ και κάποιος επικοινωνήσει μαζί μας και χρειαστεί τη βοήθειά μας, κατόπιν πάντα διασταύρωσης, φροντίζουμε για το καλύτερο!».

Η έμπνευση για τη δημιουργία του ξενώνα προέρχεται από τον αντίστοιχο της Μητρόπολης Βοστώνης. «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας πήγαινε παιδιά με προβλήματα υγείας στις ΗΠΑ, όπου έμεναν για όσο χρειάζονταν στο “Pliloxenia House” της Μητρόπολης Βοστώνης. Η δυνατότητα αυτή αποδείχτηκε σωτήρια και έτσι έδωσε την έμπνευση για αντίστοιχο ξενώνα», λέει ο πατήρ Γεώργιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον 400 ασθενείς, αλλά και συγγενείς τους. «Από τα Γρεβενά, τη Λάρισα, το Διδυμότειχο, μέχρι τη Ρόδο και την Πάτρα έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα μας, δίχως διακρίσεις και κυρίως χωρίς γραφειοκρατία! Τελευταία, δεχτήκαμε τηλεφώνημα και από Κύπρο», σημειώνει.

Μάλιστα, εκτός από τη δωρεάν φιλοξενία, διατίθεται και για όσο διάστημα χρειαστεί μαγειρεμένο φαγητό, ρουχισμός και, όπου είναι απαραίτητο, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη. Άνθρωποι, μάλιστα, που βοηθήθηκαν, σύμφωνα με τον ιερέα, τώρα βοηθούν αυτοί. «Κάποιοι άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν εδώ νιώθουν υποχρεωμένοι και δίνουν οι ίδιοι, από μόνοι τους, ό,τι μπορούν», λέει.

Από τα Γρεβενά, τη Λάρισα, το Διδυμότειχο, μέχρι τη Ρόδο και την Πάτρα έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα μας, δίχως διακρίσεις και κυρίως χωρίς γραφειοκρατία

«Φιλοξένια»

Από το 2003 απέναντι ακριβώς από το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στην Εξοχή Θεσσαλονίκης λειτουργεί άλλος ένας ξενώνας, με την ονομασία «Φιλοξένια», ο οποίος αποτελείται από 8 μικρά διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα.

«Ο συγκεκριμένος ξενώνας εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Οκτώβριο του 2013, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Τα 8 διαμερίσματα είναι δίκλινα, ενιαίοι χώροι, με κοινή κουζίνα και κοινό μπάνιο. Και σε αυτά φιλοξενούμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Π.χ., ένας καρκινοπαθής από χωριό της Θεσσαλίας πηγαίνει στο νοσοκομείο της Λάρισας για χημειοθεραπεία και μετά μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για ακτινοβολίες. Μια καθημερινή θεραπεία 10 λεπτών. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, είναι δύσκολο να κάνει το ίδιο καθημερινά. Μένει, λοιπόν, κατόπιν συνεννόησης, στον ξενώνα. Μάλιστα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες, υπάρχει πλέον λίστα αναμονής», τονίζει ο π. Γεώργιος.

 

«Στρατός εθελοντών»

Στην αυλή του Αγίου Αθανασίου καθημερινά σιτίζονται 450 συνάνθρωποί μας. Ο π. Γεώργιος Μίλκας και οι 12 εθελόντριες κυρίες του Συμβουλίου είναι εκεί, ώστε να τους δείξουν πως δεν είναι μόνοι τους. «Στην ενορία μας υπάρχουν 12 κυρίες που αποτελούν το Συμβούλιο και άλλες περίπου 300 που έχουν προσφερθεί ώστε να βοηθούν στο μαγείρεμα, περίπου μία φορά τον μήνα. Είναι ένας στρατός εθελοντών που καθημερινά προσφέρει στον συνάνθρωπο. Άλλες κυρίες φροντίζουν τα δωμάτια στον ξενώνα, άλλες θα επισκεφτούν ασθενείς κ.λπ.».

Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχει «στροφή» στο Θεό αφού: «Άνθρωποι που δεν ήξεραν την πόρτα της Εκκλησίας, δεν έκαναν ή δεν ήξεραν καν να κάνουν τον Σταυρό τους, γίνονται καλά, βλέπουν –όπως λένε– τα θαύματα που συντελούνται καθημερινά και καταλαβαίνουν πως το στήριγμά μας είναι ο Χριστός και η Εκκλησία».

 

Τράπεζα αίματος

Τέσσερις φορές τον χρόνο γίνεται αιμοδοσία από την Ενορία του Αγ. Αθανασίου, όπου συγκεντρώνονται –συνολικά– περίπου 350-400 φιάλες αίματος και προσφέρονται από το ΑΧΕΠΑ, όπου φιλοξενείται η Ενοριακή Τράπεζα Αίματος, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. «Ξεκινήσαμε πριν από πολλά χρόνια με τρεις εθελοντικές αιμοδοσίες τον χρόνο, Φεβρουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο. Όμως, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, κυρίως το καλοκαίρι, οδήγησαν και σε μια έκτακτη, τέταρτη αιμοδοσία, η οποία πραγματοποιείται την Τετάρτη μετά της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Έχουν, δηλαδή, πλέον καθιερωθεί 4 αιμοδοσίες ετησίως», σημειώνει ο π. Γεώργιος.

 

Ιματιοθήκη

Εκτός των άλλων, υπάρχει ιματιοθήκη, όπου συμπολίτες μας προσφέρουν ρούχα σε καλή κατάσταση, ώστε να τα πάρουν συνάνθρωποί μας που τα έχουν ανάγκη. «Δίνουμε ρούχα κ.ά., τα οποία τα έχουμε σε ράφια, σε ανθρώπους που τρώνε από το συσσίτιο, σε Ιδρύματα, στο Ψυχιατρείο και, τώρα τελευταία, σε πρόσφυγες», τονίζει ο 57χρονος ιερέας.

 

«Κανένα παιδί χωρίς πρωινό»

Επίσης, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Κανένα παιδί χωρίς πρωινό», δίνοντας εβδομαδιαίο πρωινό σε πολλούς μαθητές Δημοτικών Σχολείων που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα, δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε ποια παιδιά δυσκολεύονται, δεν έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να πάρουν πρωινό. Ταλαιπωρηθήκαμε. Και, προκειμένου τα παιδιά να μη θίγονται, ζητήσαμε από τα σχολεία να μας υποδείξουν ποια παιδιά έχουν ανάγκη. Έτσι, αποφασίσαμε μία φορά την εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή, να προσφέρουμε το πρωινό ολόκληρης της εβδομάδας, το οποίο περιλαμβάνει γάλα εβαπορέ και κρουασάν, σε όσους γονείς δέχτηκαν. Έρχονται οι ίδιοι και το παραλαμβάνουν», σημειώνει ο δραστήριος ιερέας.

Mία φορά την εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή, προσφέρουμε σε παιδιά το πρωινό ολόκληρης της εβδομάδας, το οποίο περιλαμβάνει γάλα εβαπορέ και κρουασάν, σε όσους γονείς δέχτηκαν

Παιδικός σταθμός «Αναπνοή»

Εδώ και μία δεκαετία στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου λειτουργεί και ο παιδικός σταθμός «Αναπνοή», στον οποίο τα παιδιά απασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. «Η “Αναπνοή” φιλοξενεί 30 παιδάκια, ηλικίας από δυόμισι έως πέντε ετών. Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων ο σταθμός μένει ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πλην του Αυγούστου», αναφέρει ο π. Γεώργιος και προσθέτει: «Μπήκε φέτος σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ».

H επιλογή των παιδιών που θα φοιτήσουν γίνεται με κοινωνικά κριτήρια. «Υπάρχει μια οικονομική συμμετοχή, ενώ δίνεται προτεραιότητα στις εργαζόμενες μητέρες, στα παιδιά πολύτεκνων κ.ά., ενώ τα παιδιά των άπορων οικογενειών δεν πληρώνουν!», επισημαίνει ο π. Γεώργιος.

 

Στα… σκαριά γηροκομείο

Αρχές του 2016 αναμένεται να λειτουργήσει στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού και Γηροκομείο.

«Το κτίριο είναι έτοιμο, λείπει μόνο ο εξοπλισμός», αναφέρει ο π. Γεώργιος. Πρόκειται για ένα έργο ζωής, το οποίο θα καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες φροντίδας, περίθαλψης και προστασίας των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

 

Πληροφορίες

Όσοι έχουν την ανάγκη βοήθειας (φαγητού, ιματισμού ή φιλοξενίας) ή όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να τηλεφωνήσουν ή να επισκεφθούν τον ιερό ναό.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ