Η 29η Μαΐου αποτελεί ημέρα ανάμνησης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς καθώς και της ηρωικής θυσίας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλίδας των Πόλεων.

Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, που στις 6 Ιανουαρίου 1449, ανήμερα των Φώτων, στέφθηκε στον ίδιο χώρο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, το οποίο βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση. Ακολούθησε ομιλία του φιλόλογου και Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Ιωάννη Κονδυλόπουλου, με θέμα «Η 29η Μαΐου και το χρέος μας».

Αμέσως μετά αρχές και κοινό μετέβησαν στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία του Μυστρά, όπου παρόντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, τελέσθηκε Τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τιμητικό στρατιωτικό άγημα. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι δύο κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, που με τις βυζαντινές ενδυμασίες τους μετέφεραν νοερά τους παρευρισκόμενους στην εποχή του Βυζαντίου καθώς και η πτήση αεροπλάνου το οποίο έρανε με ροδοπέταλα τον Ανδριάντα κατά την ώρα της απόδοσης τιμών.

Στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Δημήτριος Συλλούρης,  ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος,  οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,   η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκπαίδευσης, φορέων και συλλόγων.

 

Αμέσως μετά οι επίσημοι μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης, όπου έλαβε χώρα τιμητική εκδήλωση για τον σεπτό Ποιμενάρχη κ. Ευστάθιο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμος Σπάρτης τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το επί τριάντα οκτώ έτη πολύτιμο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο.