Κρίση φέρεται να ξέσπασε μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Ο κ. Βαρθολομαίος ζήτησε την παραίτηση του κ. Δημητρίου, όπως αποκαλύπτει ο «Εθνικός Κήρυκας». Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ωστόσο, αρνήθηκε να το πράξει και φέρεται να είπε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι επιθυμεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του για να λύσει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ε.Κ.», υπήρξε κατ' ιδίαν συνάντηση Πατριάρχη - Αρχιεπισκόπου πριν από τη Σύνοδο κατά την οποία ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του είπε ότι πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται την παραίτησή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε, λέγοντας ότι θέλει να παραμείνει για να λύσει ο ίδιος τα προβλήματα.

Ο Πατριάρχης έθεσε το θέμα στη Σύνοδο, καλώντας τους αρχιερείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναφορικά με τα λεχθέντα κατά την αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής περί «αυτοκεφαλίας», ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι δεν άκουσε τι ελέχθη διότι δεν λειτουργούσαν καλά τα μικρόφωνα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το εν δημοσείευμα, στη Σύνοδο διαβάστηκε η έκθεση της Price waterhouse για τον Άγιο Νικόλαο επί της οποίας διεξήχθη ζωηρή συζήτηση από τους συνοδικούς, οι οποίοι επισήμαναν αντιφάσεις σ' αυτή. Ερωτηθείς γιατί δεν συνεχίζονται οι εργασίας ανοικοδόμησης, είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν χρήματα διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Υπενθυμίζεται πως η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν έχει σταματήσει πριν από έξι μήνες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί εάν και πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες οικοδομής.