Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 η Εκκλησία μας τίμησε την εορτή του Αγίου Πνεύματος και ένας από τους Ιερούς Ναούς που πανηγύρισαν στην Ιερά Μητρόπολη Σπάρτης ήταν ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Σκάλας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, τους οποίους συνεπικούρησαν αρκετοί κληρικοί της ευρύτερης περιοχής.

''Κατά την προσφώνησή του ο σεπτός Ποιμενάρχης μίλησε με θερμά λόγια για, την προσωπικότητα και το πλούσιο ποιμαντικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ενώ του πρόσφερε ένα επιγονάτιο και έναν σταυρό ευλογίας. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, ο οποίος πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία δώρισε στον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο το δίτομο έργο του κ. Σαράντου Καργάκου για την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, ο Διοικητής της στρατιωτικής φρουράς Λακωνίας ταξίαρχος κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, που πρόσφερε τον θυρεό του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών και ένα βιβλίο με την ιστορία του ΚΕΕΜ καθώς και μία μαθήτρια που πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, εκ μέρους της νεολαίας της περιοχής, μία ανθοδέσμη.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Σεβ. Ποιμενάρχη όσο και τους υπόλοιπους ομιλητές για τα καρδιακά λόγια και τα δώρα τους. Ιδιαίτερα στον Σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο αντιπρόσφερε ένα ωμοφόριο και ένα πετραχήλι, ενώ στον εφημέριο Σκάλας π. Ευστράτιο Χρυσικάκο δώρισε, ως ευλογία για τον Ναό, καλύμματα για τα ιερά δισκοπότηρα''.

Στην θρησκευτική τελετή παραβρέθηκαν οι τρεις Βουλευτές Λακωνίας κύριοι Σταύρος Αραχωβίτης, Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.