Ως το μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός για τη Στερεά, χαρακτηρίζει την αγιοκατάταξη του πατρός Ιακώβου Τσαλίκη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ο Μητροπολίτης καλεί τους πιστούς να συμμετέχουν στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Βόρεια Εύβοια.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, για υπαγωγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

''Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ απέστειλε μία επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, την οποία την επόμενη ημέρα την ανακάλεσε, διότι αντέδρασε η αντιπολίτευση των Σκοπίων''.

Για τη διάψευση του Πρωθυπουργού των Σκοπίων είπε: ''Το γράμμα υπάρχει στο Πατριαρχείο και επί της επιστολής του Πρωθυπουργού απαντά το Πατριαρχείο και λέει ότι υπέβαλε το αίτημα να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχρίδων. Τώρα οι πολιτικοί λένε και ξελένε και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ θολά τα νερά''.

Ερωτώμενος σχετικά με τη δήλωση του αναπλ. υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου ότι ''πλέον παύει να ισχύει το επιχείρημα της Ελλαδικής Εκκλησίας για συμμετοχή στα συλλαλητήρια'' καθώς, όπως είπε, ''ζήτημα εκκλησιαστικό με τα Σκόπια πλέον δεν υφίσταται'' ο κ. Νικόλαος τόνισε: 

''Ποιος τον εξουσιοδότησε τον κ. Υπουργό να κάνει τέτοια ανακοίνωση; Δεν μπορούσε η Ιερά Σύνοδος να το κάνει; Ίσα-ίσα η Εκκλησία θα ενισχύσει τα συλλαλητήρια, μετά τα δύο που προηγήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που τα πράγματα είχαν μια δυσκολία. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση κανένας Μητροπολίτης να υποχωρήσει. Για την παράνομη αυτή προσπάθεια αναγνωρίσεως με τον όρο ''Μακεδονία'', που για εμάς είναι απαράδεκτο, έχει αποφασίσει η Σύνοδος. Θα βρουν απέναντι όλη την Εκκλησία της Ελλάδος, σύσσωμη αντιμέτωπη!'', ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Μητρροπολίτης Φθιώτιδος.