Αρχική » Ηχηρό μήνυμα από τα συλλαλητήρια: ’’Η Μακεδονία είναι ελληνική’’

Ηχηρό μήνυμα από τα συλλαλητήρια: ’’Η Μακεδονία είναι ελληνική’’

από christina

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν, κρατώντας ελληνικές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα, όπως ”Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία”, ”Ελλάς – Ελλάς -Μακεδονία”, ”Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία”, στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ομιλητές των τοπικών συλλαλητηρίων δήμαρχοι, μητροπολίτες κ.ά.

Τα συλλαλητήρια, που διοργανώθηκαν από την ”Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας”, ξεκίνησαν στις 7:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης, 6 Ιουνίου 2018, -ταυτόχρονα- σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Λαγκαδά. Με ελληνικές σημαίες στα χέρια, απλοί πολίτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι του κλήρου κ.ά. συμμετείχαν στον γενικό ξεσηκωμό ενάντια της παραχώρησης του ονόματος στα Σκόπια.

Στην Πέλλα η κεντρική συγκέντρωση, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 
 
 

Στην Καβάλα και τη Δράμα, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μια σύνθετης ονομασία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων. Περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

 

 

Τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωσαν και απεύθυναν χαιρετισμό.

Ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι ”η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους”

Στη Δυτική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδα. Οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

Περίπου 500 άτομα, όλων των ηλικιών, έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ενάντια στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τη FYROM, που πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα. Πλήθος κόσμου και στην Κατερίνη.

Συλλαλητήριο με τη συμμετοχή 4.500 ανθρώπων διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, αλλά και από φορείς και συλλόγους της πόλης στη Λάρισα, όπου και διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι ”η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”.

 

 

Χιλιάδες Βολιώτες διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος με τα συνθήματα να έχουν ιδιαίτερο παλμό και δυναμική. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος με διοργανωτή τον Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου “Ο Μέγας Αλέξανδρος”. 

Στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα συμμετείχε πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, απ’ όλη την Ήπειρο ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας.

 

 

Ένταση στα Χανιά

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Στο χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Ακολούθησε συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί. Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες.

Νέο συλλαλητήριο 

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ