Αρχική » Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στην κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στην κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα

από christina

Mε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα Αμμοχώστου επί τη μνήμη του «υιού της παρακλήσεως», του αγίου ενδόξου αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της αποστολικής Εκκλησίας του νησιού μας, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου – ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ξεκίνησε τα μοναχικά του βήματα από αυτή τη Μονή –  συμπαραστατουμένου από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου και πλαισιωμένου από πλειάδα κληρικών, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της εικόνας του αγίου περιμετρικά του Ναού και στη συνέχεια αναπέμφθηκε δέηση. Επίσης τελέστηκε αρτοκλασία και μνημονεύθηκαν τα ονόματα των εορταζόντων τη μνήμη του αγίου.

Στον θείο λόγο, που κήρυξε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, έγινε εκτενής αναφορά τόσο στον βίο του αγίου όσο και στην καταλυτική προσφορά του στην ίδρυση της αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Με την περιοδεία του από τη Σαλαμίνα μέχρι και την Πάφο κατά την πρώτη επίσκεψή του στο νησί μας, όπου κατάφερε να μεταστρέψει τον ανθύπατο Σέργιο Παύλο ώστε να ασπαστεί τον χριστιανισμό, αλλά και με τη δεύτερη και οριστική επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου όρισε κατά τόπους επισκόπους, πέτυχε ώστε να εδραιωθεί η χριστιανική πίστη. Η κατά μίμηση του Σωτήρος Χριστού βιοτή του επιβεβαιώθηκε και με το μαρτυρικό τέλος του.  

Στο τέλος, ο Πανιερώτατος χάρισε στον Καθηγούμενο της Μονής αντίγραφο επιστηθίου σταυρού, τον οποίο είχαν δωρίσει οι πατέρες της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στον Μητροπολίτη κ. Βασίλειο πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ