Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας του ιατρού. Στον Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας στην Σπάρτη τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών κληρικών. Επίκαιρα ομίλησε ο Πανοσ. Αρχ. π. Ευσέβιος Ρασσιάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Καστορείου και εφημέριος του Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμυκλών.

Κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής εκτέθηκε, για ευλογία και προσκύνηση, απότμημα των λειψάνων του Αγίου Λουκά, που φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Σπάρτης και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου κατόπιν προσφοράς του τότε Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Σαγματά και νυν Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Σπάρτης τονίζεται:

''Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευλόγησε την αρτοκλασία και στη συνέχεια απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον ιερομόναχο π. Λουκά Ξουραφά, ο οποίος είναι εφημέριος Λευκοχώματος, Κυδωνιάς, Καβουρακίου και Τάραψας, ενώ προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες του και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στις παρακαταθήκες του Αγίου Λουκά και στην ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του.

Στη συνέχεια μίλησε με θερμά λόγια για την βαθιά πίστη, το ήθος και την αφοσίωση του πατρός Λουκά, ενώ του ευχήθηκε να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο τη διακονία του.

Από την πλευρά του ο π. Λουκάς ευχαρίστησε τους γονείς του και όλους όσοι του στάθηκαν στην μέχρι τώρα πορεία του.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, καθώς και για τις πατρικές συμβουλές και την πνευματική ενδυνάμωση που του παρέχει σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επιστήθιο σταυρό προσέφεραν στον π. Λουκά οι κυρίες του Λευκοχώματος, ως ένδειξη αγάπης και αναγνώρισης του έργου του στην Ενορία. Με την ολοκλήρωση της τελετής έγινε διανομή των αντίδωρων από το νέο Αρχιμανδρίτη, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές του πυκνού εκκλησιάσματος''.